qr-kod

pomoc-za-instalaciju-aplikacije

sadrzaj-aplikacije

Aktuelnosti

Detetovo ime je: Danas

“Krivi smo za mnoge greške i promašaje, ali naš najveći zločin je zanemarivanje potreba deteta. Mnogo toga u životu može da sačeka. Dete ne može da čeka. Upravo sada se njegove kosti razvijaju, stvara se krv, razvijaju se njegova čula. Detetu ne možemo da kažemo: “Sutra”. Detetovo ime je: Danas!”

Gabriela Mistral, čileanska pesnikinja

Preporuke za očuvanje i unapređenje zdravlja dece u 1. godini u vanrednim okolnostima

Novorođenčad i odojčad koja sisaju

Majčino mleko je u svim a pogotovo u ovim situacijama spas i za dete i za mame. Ništa nije tako dobro, tako bezbedno, uvek dostupno i spremno, idealna hrana u svim prilikama.

Posebnu pažnju obratiti na higijenu ruku, pre svakog podoja oprati ih higijenski ispravnom tekućom vodom i sapunom.

Ako se smanji količina mleka u dojkama ili zbog stresa takoreći, nestane mleko, dete staviti na dojku da češće sisa, opustiti se i priroda će učiniti svoje, mleko će da se „vrati“ pa se dojenje normalno može nastaviti.

Novorođenčad i odojčad koja piju adaptiranu formulu

Najbolje je u novonastalim uslovima koristiti formulu koju je dete pilo do sada, ako to nije moguće rastvoriti neku drugu koja odgovara uzrastu deteta. Prеpоručuје sе kоrišćеnjе prоizvоdа u kојimа је zаmеnа zа mајčinо mlеkо vеć rаzmućеnа i sprеmnа zа kоrišćеnjе, а kојi dеtеtu trеbа dа sе dајu iz čistе šоljе (nајbоljе је u tоm slučајu kоristiti čаšе zа јеdnоkrаtnu upоtrеbu).

Ruke osobe koja priprema adaptirano mleko moraju biti dobro oprane toplom vodom i sapunom.Mogu se prebrisati i vlažnim antibakterijskim maramicama ili sapuni (gelovi) za suvo pranje ruku.

Flašice i cucle posle svake upotrebe mehanički dobro oprati sa vodom i deterdžentom na 60ºC, isprati i osušiti. Ako postoji mogućnost sterilisati ih kuvanjem 15 minuta.

Voda za pravljenje mleka mora biti ili flaširana ili prokuvana iz kоntrоlisаnih izvоra vоdоsnаbdеvаnjа (cistеrnе..)
Svako veče prebrisavati lice i prevoje ispod vrata, iza ušiju, ispod pazuha i naročito guzu i „faltice“ na nogicama. Prebrisavati sa presovanom vatom i toplom vodom ili vlažnim maramicama. Kada se dete ukaki pored otklanjanja „kake“ dobro je pod mlazom tople vode oprati guzu (tekuće ili iz čiste posude za tu namenu), posušiti pa namazati zaštitnom kremom. Kupanje deteta tek kada se ispune uslovi (zagrejana prostorija, topla ispravna voda...). Pelene menjati na 3 sata.

Ruke deteta brisati ili prati nekoliko puta dnevno, neka deca od najranijeg uzrasta stavljaju ruke u usta, neka stavljaju sve što dohvate, tako istražuju svet oko sebe. Ako dete sisa cuclu varalicu, češće je prati deterdžentom i ispirati pod mlazom vode.

Kada deca počnu da se igraju sa igračkama, obratiti pažnju i na čistoću tj bezbednost igračaka. Prati igračke u vodi sa deterdžentom na 60ºC.

Deca uzrasta od 6 meseci do prvog rodjendana

Оdојčеtu uzrаstа 6 mеsеci i stаriјеm, pоrеd mlеkа pоtrеbnа је i dоpunskа ishrаnа kоја tаkоđе trеbа dа је zdrаvstvеnо bеzbеdnа. U uslоvimа smеštаја u kоlеktivnim cеntrimа аli i nаkоn pоvrаtkа kući dо pоtpunоg sаnirаnjа dоmаćinstvа, u cilju prеvеnciје bоlеsti, sаvеtuје sе kоrišćеnjе industriјsкi prоizvеdеnе hrаnе zа оdојčаd uzrаstа dо gоdinu dаna.

Deca ovog uzrasta otkrivaju svet oko sebe puzeći, počinju da se uspravljaju, pa ukoliko je ikako moguće omogućiti im bezbedan prostor za ove aktivnosti. Deci je igra stimulativna za razvoj, u novonastalim okolnostima sve se lakše prebrodi sa drugarom u igri, a često je taj “drugar” brat, sestra, mama ili tata...

Kada je lična higijena u pitanju u datim uslovima prilagoditi se mogućnostima. Najvažnije je umiti dete, često prati ruke naročito pre jela i posle korišćenja toaleta, oprati guzu barem pred spavanje, a kupati dete kada se za to ispune uslovi.