qr-kod

pomoc-za-instalaciju-aplikacije

sadrzaj-aplikacije

Da li je moja beba gladna?

Dilema i strah oko količine mleka koju beba posisa muči svaku majku-dojilju. Veliki broj majki prelazi na hranjenje adaptiranim mlekom samo zbog toga što dojka nije providna i "graduirana". A najteže pada to što beba ne može da kaže da li je sita. Merenje pre i posle obroka ne pomaže, zato što je kolicina posisanog mleka od obroka do obroka različita.

Prazna, mekana dojka posle obroka, zadovoljna beba, mokre pelene najmanje šest puta u toku dana, stolice uglavnom zlatno žute, uz dobro napredovanje bebe u težini i dužini znaci su da mleka ima dovoljno. da li je moja beba gladna

Ukoliko beba dugo spava, ne napreduje u težini, mokri malu količinu ( manje od 6 mokrih pelena dnevno ) tamne mokraće, ima oskudne stolice, neutešno plače pre i posle podoja, najverovatnije je da je vaša beba gladna.

Korekcija položaja bebe na dojci, učestali podoji danju i noću, odmor i ishrana majke mogu da dovedu do povećanja količine mleka, te će beba ponovo biti sita i zadovoljna. U suprotnom ovu situaciju treba prevazići uz pomoć stručnjaka lekara-pedijatra i patronažne sestre koja vam dolazi u kuću.

Molimo tate da ne sumnjaju u kvalitet niti u količinu mleka. Više ce pomoći otklanjanje sumnje, podrška, blaga masaža maminih leđa i vera u dobru i dovoljnu hranu za tatino mezimče.