qr-kod

pomoc-za-instalaciju-aplikacije

sadrzaj-aplikacije

Recepti

 

Mlečna kaša sa žitaricama:

  • 200 gr mleka (adaptiranog ili konzumnog nakon 6 meseci)
  • 2 supene kašike pirinčanog ili kukuruznog brašna, brašna ili pahuljica drugih žitarica, brašno od integralnog zrna žitarice (vrsta žitarice zavisi od uzrasta)

U prokuvano mleko,skinuto sa ringle, sipati uz neprekidno mešanje žitaricu, prethodno umućenu u kafenoj šoljici (50 gr ) hladne vode. Vratiti na ringlu i polagano kuvati uz mešanje još oko 20 min. Kašicu od pahuljica možete kuvati kraće, oko 5 min.Kašica treba da je srednje gustine što podešavate dodavanjem mleka u toku kuvanja. Može poslužiti kao obrok , a mogu joj se dodati još i 2-4 supene kašike izmiksanog ili sveže prognječenog sezonskog voća (rendana jabuka,breskva, kajsija, banana,).
Jednaka količina žitarice (vrsta zavisi od uzrasta) može se skuvati u vodi ili supi od mesa i povrća, radi dodavanja obroku od povrća, mesa, ribe ili žumanceta (multi-miks).

Sutlijaš  (deseti mesec):

  • 50 gr pirinča (očišćenog i opranog
  • 250 gr mleka
  • malo šećera (1 kašičica zaravnjena)

Pirinač prvo kuvati sa vodom 2 min., procediti i nastaviti sa kuvanjem u zašećerom mleku, dok sasvim ne omekša.

Popara (deseti mesec):

  • 200 gr mleka
  • 100 gr vode
  • 1 kifla ili beli i ostale vrste hleba
  • 1 kašika kisele pavlake ili 1 kašičica maslaca

U proključalo mleko s vodom dodati izmrvljenu kiflu, lagano kuvati kratko vreme, uz  mešanje. Na kraju umešati masnoću, bez kuvanja. Popari se može dodati malo mladog, nemasnog sira.

Kukuruzna palenta skuvana u vodi pomešana sa, pavlakom, mladim kajmakom ili maslacem je takođe odličan obrok za decu od sedmog meseca života. Mladi nemasni sir može se dodati za ishranu u devetom mesecu.

Sok od jabuke (sedmi mesec)                                            
Jabuka se dobro opere pod mlazom čiste vode, oljušti, ponovo opere, izrenda na rende od plastičnog materijala, stavi u sterilnu gazu (opranu i prepeglanu) i iscedi u čistu posudu. Može se pripremiti i u električnom sokovniku. Sok od slatke jabuke deluje laksativno (protiv opstipacije – zatvora, tvrde stolice), kao i sok od kajsije.
Slično se prave sokovi i od drugog voća. Daju se nerezblaženi, osim soka od višnje koji se može pomešati sa 10% pirinčanom kašom (3 dela soka : 1 deo kaše) i soka od limuna.

Sok od limuna (nakon prve godine)

Limun se dobro opere četkom , sapunom i vodom, obriše, malo protrlja i iseče čistim nožem na pola. Sok se iscedi pomoću cediljke (plastična ili staklena), procedi  da se odstrane ljuspice. Daje se razblažen sa 5% zaslađenom, prokuvanom vodom (5 gr šećera u l00 ml vode).

Pire od jabuke (sedmi mesec) :

  • 80 gr jabuke
  • 20 gr vode

Oprana, očišćena, oljuštena, izrezana na komade jabuka se kuva,u zatvorenom sudu, do potpunog razmekšanja. Procedi se, propasira, doda voda od kuvanja i ponovo prokuva. Jabuku, kao i ostalo voće i povrće možete skuvati na pari, kada manje gubi hranjive sastojke.
Slično se pripremaju pirei  od drugog voća.
Nakon formiranja obroka daju se u vreme užine. Dodani u mlečnu kašicu od žitarica, mogu se dati kao obrok.

Kompot od bresaka: Kompot od trešanja:
100 gr bresaka 100 gr trešanja
20 gr vode 100 gr vode

Dobro prokuvano voće se ne pasira, nego ostaje u komadu. Nakon uvođenja u ishranu, detetu se može dati u vreme užine.

Banana sa drugim voćem (sedmi m.):

  • 100 gr voća (trešnje, oljuštena jabuka, oljuštena breskva, ½   banane ) ½   banane                        
  • Prokuvano i propasirano voće dodati propasiranoj umućenoj banani i sve još izmešati sa vodom u kojoj se kuvalo voće (može se i izmiksati).

Banana sa mlekom:

  • 1 banana
  • 200 gr  mleka (majčino ili adaptirano sveže, kravlje prokuvano)
  • Bananu propasirati ili izmksati i penasto umutiti uz dodavanje mleka.

Kaša od budeve (sedmi mesec):

  • 200 gr bundeve
  • 5 gr maslaca

Oprana, očišćena, na kockice izrezana bundeva dinsta se sa malo vode do potpunog razmekšanja. U toplu se umuti malo maslaca (nije obavezno). Bundeva se za kašicu može ispeći u rerni.Može se dati u vreme jauzne ili kombinovana sa mesom, žitaricama i drugim povrćem u vreme glavnog obroka (multi-miks).

Pečeno voće – dobro se opere, obriše i peče u rerni .Razmekšalo voće se očisti od kore i semenki, izmeša kao kašica i daje u vreme užine. Tako možete pripremiti jabuku, krušku i dati u sedmom mesecu.

Sveže voće izrendano ili naseckano na komadiće može da se daje u osmom- devetom mesecu nakon nicanja prvih zubića, uz obaveznu kontrolu u toku jela. Može se kombinovati sa povrćem (rendana jabuka i cvekla,
jabuka i šargarepa) i daje se u vreme užine.

Sušeno voće (šljiva, smokva) se dobro opere pod mlazom vrele vode i potopi u čistu vodu da prenoći. Sutradan se procedi, očisti od koštice, propasira ili izmiksa i umuti se kao kašica. Odlično je kod tvrde stolice, a može se dati detetu od sedmog meseca. Može se dati najviše do 6 šljiva, 3 smokve.

Sok od šargarepe (sedmi mesec)
Šargarepa (karotna) se dobro opere pod mlazom vruće vode, istruže kora, ponovo opere, izrenda, iscedi kroz sterilnu gazu u čistu, otkuvanu posudu (može se pripremiti i pomoću električnog sokovnika). Daje se nerazblažen sok.

Pasirano povrće bez zaprške – pirei
100 ge svežeg, dobro opranog, očišćenog, isečenog  povrća kuva se, pojedinačno ili ako je već uvedeno zajedno, u malo posoljenoj vodi, u zatvorenom sudu.
Pošto se dobro razmekša, iscedi se, propasira (izmiksira) do izgleda pirea, prelije vodom od kuvanja i uz mešanje,  prokuva još par minuta sa vodom u kojoj je kuvano. U toplo se može umešati malo masnoće (1 kk maslinovog ili suncokretovog, hladno ceđenog ulja, pola kašičice maslaca, ali ne gojaznoj deci). Kelj, karfiol, kupus, keleraba kuvaju se u otvorenom sudu da bi se izbeglo nadimanje i štucanje deteta.

Pire od šargarepe (sedmi m.):

  • 100 gr šargarepe – karotne (2 korena)
  • 50 gr mleka  (može i voda od kuvanja)
  • 5 gr pirinčanog brašna
  • 5 gr maslaca (1 kk) ili 1 kk ulja

Dobro oprana, očišćena, iseckana šargarepa kuva se u zatvorenom sudu, u malo posoljenoj vodi. Pošto je razmekšana, iscedi se, propasira (izmiksa), doda joj se pirinčano brašno otopljeno u prokuvanom mleku i uz mešanje prokuva polagano još 5 minuta. Masnoća se umeša u topli pire skinut sa ringle.
U vreme uvođenja mesa ovom pireu se može dodati i 20-30 gr (2 jelovne kašike), mesne supe, a kasnije dobro prokuvano i pasirano (izmiksano) meso u količini od 2-3 kašičice do nekoliko supenih kašika (prema uzrastu).

Pire od krompira (sedmi m.):

  • 100 gr oljuštenog krompira (1 veći krompir)
  • 50 gr mleka – sveže majčino ili adaptirano, prokuvano kravlje (3 supene kašike)
  • 5 gr maslaca (1kk)

Dobro opran, oljušten i iseckan krompir kuva se u malo posoljenoj vodi,u zatvorenom sudu. Kada je omekšao dobro se iscedi, propasira i uz stalno mešanje prokuva sa mlekom. U toplo se umeša maslac.
Krompir je namirnica bogata kalorijama. Može se kombinovati umesto žitarice, kao osnovna namirnica, sa ostalim povrćem i mesom u jednom obroku prema multi-miks principu. Proklijao krompir ne treba davati deci, a okca treba dobro očistiti.

Ružičasti pire ( sedmi mesec):

  • 100 gr šargarepe
  • 100 gr krompira
  • 4 supene kašike mleka (sveže majčino ili adaptirano, prokuvano kravlje)
  • 5 gr maslaca (1kk) ili 1 kk ulja

Povrće kuvati zajedno u poklopljenom sudu, u malo posoljenoj vodi dok ne omekša. Isceđeno ga propasirati (izmiksati) i prokuvati ga ponovo sa na tihoj vatri, uz mešanje, sa dodanim mlekom. Masnoću umešati na kraju u topli pire skinut sa ringle.

Pire od spanaća (deveti mesec):

  • 100 gr lišća spanaća
  • 2  supene kašike mleka
  • 5 gr pirinčanog brašna
  • 1 supena kašika kisele pavlake ili 1 kk maslaca

Pod mlazom vode dobro opran i očišćen spanać kuvati u neslanoj vodi, u otvorenom sudu, da omekša.Procediti ga,propasirati, dodati mu u prokuvanom mleku razmućen pirinač i kuvati uz mešanje još 5-10 min.. Na kraju, u toplu kašu umešati masnoću.

Pire od blitve (sedmi mesec):

  • 100 gr mladog lišća blitve
  • 50 gr krompira  
  • 4 supene kašike mleka –
  • majčino sveže ili prokuvano kravlje
  • 5 gr maslaca  (1kk) ili 1 kk ulja

Dobro oprano lišće blitve očistiti od žilastog dela, iseći na rezance, dodati omekšalom krompiru kuvanom u malo posoljenoj vodi i zajedno još kuvati dok ne omekša.Procediti, propasirati , još malo prokuvati. U toplo dobro umešati masnoću.

Pire od tikvica i krompira (sedmi mesec):

  • 100 gr tikvica (jedna mala , mlada)
  • 50 gr  krompira
  • 3 supene kašike mleka –
  • sveže majčino, prokuvano kravlje
  • 5 gr maslaca ili 1 kk ulja

Pripremljen krompir skuvati u malo posoljenoj vodi, u zatvorenom sudu, dodati oljuštenu, na kriške isečenu tikvicu i nastaviti kuvanje dok ne omekša. Procediti, propasirati, dodati mleko i još malo prokuvati. U toplu kašu umešati masnoću.

Kaša od kelerabe i pirinča (jedanaesti mesec):

  • 100 gr oljuštene kelerabe
  • 10  gr skuvanog , propasiranog pirinča (2 supene kašike), 2-3  supene kašike mleka ili mesnog bujona (supe), 5 gr maslaca ili 1 kk ulja.

U malo posoljenoj vodi skuvati opranu, očišćenu i usitnjenu kelerabu, u otvorenom sudu, iscediti je, propasirati. Dodati pirinač i mleko, još malo prokuvati i u toplo umešati masnoću.

Pire od karfiola (deseti mesec):

  • 200 gr cveta karfiola
  • 4 supene kašike mleka – sveže majčino ili prokuvano kravlje
  • 5 gr maslaca (1 kk) ili 1 kk ulja

Dobro opran i iskidan cvet karfiola malo prokuvati, prvu vodu izliti. U svežoj , malo posoljenoj vodi, dokuvati ga u otvorenom sudu, iscediti ga, propasirati. Nakon dodavanja mleka prokuvati još malo i u toplo umešati masnoću.

Pire od kelja (jedanaesti mesec):

  • 150 gr kelja   
  • 50 gr mleka ili mesne supe
  • 10 gr skuvanog pirinača , pirinčanog brašna ili pahuljica
  • 5 gr maslaca ili 1 kk ulja

Dobro očišćen i opran kelj skuvati u malo posoljenoj vodi, u otvorenom sudu, iscediti, sitno iseckati, dodati mu mleko i pirinčano brašno, pahuljice ili već skuvan pirinač. Sve polagano kuvati uz mešanje još 5 min. uz mešanje. U toplu kašu umešati masnoću.  Umesto pirinča kašici se može dodati pasirani krompir, 2 supene kašike. Slično se pripremaju prokelj, brokola, kupus.

Pire od mladog graška (jedanaesti mesec):

  • 150 gr mladog očišćenog graška
  • 3 supene kašike mesne supe
  • 5 gr maslaca ili 1 kk ulja

Pire od boranije (deveti mesec):

  • 200 gr mlade boranije
  • 1 kašika mleka
  • 5 gr maslaca ili 1 kk ulja
  • 3 lista seckanog peršina

Pripremaju se po istom principu kao i prethodni pirei. Dobro opran, iseckan peršinov list dodaje se na kraju kuvanja, da malo provri. Masnoću umešati na kraju u toplu kašicu, skinutu sa ringle.

Čorba od povrća:

  • 100 gr kupusa
  • 1  šargarepa
  • ½  korena celera
  • 1 mlad luk (beli deo)
  • 1 kašičica pirinčanog brašna
  • 1 supena kašika kisele pavlake ili mladog kajmaka

 

Povrće dobro oprati, očistiti, naseckatai, dinstati u malo posoljenoj vodi dok ne omekša. Pirinčano brašno, umućeno u malo vode i  naliti vodom po vlastitoj proceni. Nastaviti sa kuvanjem i na  kraju, u toplo, umutiti masnoću.

MESO

Pire od mesa – pasirano (sedmi mesec)
Krto, bez masnoće meso se stavi u vrelu posoljenu vodu (da bi zadržalo što više hranjivih sastojaka), skuva se, samelje dva puta, propasira (izmiksa) uz dodatak bujona (mesne supe)  u istoj količini (1:1). Fina, homogena masa dodaje se već pripremljenoj kašici od povrća u količini 10 do 50 gr, zavisno od uzrasta.  Pre davanja kašica se još jednom prokuva. Meso se daje 3 do 4 puta nedeljno.
Kuvano, seckano meso (jedanaesti mesec)
Skuvano kao i prethodno, meso se sitno isecka i daje odojčetu kada ono počinje da žvaće.
Faširana šnicla
U 100 gr kuvanog, dva puta mlevenog mesa, doda se pola jajeta, izmeša, formiraju šnicle i prži na ulju dok ne porumeni. Daje se nakon prve godine.


RIBA
U ishranu odojčetu se može uvesti u desetom mesecu ili malo kasnije, pred kraj prve godine, u koliko je sklono alergijama (prema dogovoru sa pedijatrom). Od rečnih riba preporučuje se: bela riba, smuđ, pastrmka, mali somovi. Od morske ribe: zubatac, oslić, skuša. Preporučuje se sveža riba i da je kuvana.


JAJE
Tvrdo kuvano žumance  se uvodi  u osmom mesecu života, usitnjeno i umešano u kašice od povrća i žitarica.
Celo jaje (tvrdo kuvano ili prženo na ulju) daje se detetu u drugoj godini.
Jaje se, prvo, dobro opere pod mlazom vode, obriše , stavi u ključalu, slanu vodu i kuva 3 do 5 min.. Uvođenje u ishranu počinje se dodavanjem  osmine usitnjenog žumanca kašici od već uvedenog povrća i / ili žitarice tokom 4 do 7 dana.  Četvrtina se daje narednih sedam dana, polovina se može dodavati narednih sedam dana , tri četvrtine isto tako i konačno celo žumance svaki drugi dan. Nakon uvedenog mesa, kašici od povrća i žitarice jedan dan se dodaje meso, jedan dan tvrdo kuvano , usitnjeno žumance.


DODACI IZ RUKE
To može biti korica hleba, kriška jabuke, biskvit. Daju se pod nadzorom odraslih u uzrastu kada dete dobije 4 zubića ili kasnije. Motivišu učenje griženja i žvakanja hrane.


ZAČINI
Konzumni šećer ne treba dodavati u hranu za decu do prve godine. So se može dodati u sasvim maloj količini (između dva prsta) u vodu u kojoj se kuva povrće, a u dvanestom mesecu malo se može posoliti obrok. Ostale začine nije preporučeno dodavati.


MASTI I ULJA
U hranu za decu može se dodati: kisela pavlaka, hladno ceđeno maslinovo i suncokretovo ulje, maslac, mlad kajmak (na selu). Ne treba da se kuvaju, nego samo umešaju u vreo obrok. U ishrani gojazne dece ih treba izbegavati.

MERE:

  • 1 kafena kašičica (1kk) =    5 grama
  • 1 supena kašika   (1k) =   15 grama
  • 1 manja s. kašika =   10 grama
  • 1 kafena šoljica =   50 grama
  • 1 vinska čaša =  100 grama

TEČNOSTI ZA REHIDRACIJU KOD PROLIVA I POVRAĆANJA

Deci sa prolivom i povraćanjem u prvom redu potrebno je nadoknaditi tečnost. Preporučuju se gotovi preparati (Orosal  za odojčad, Orosal 65 za malu decu) koji se pripremaju prema uputstvu i daju gutljaj po gutljaj ( jedna kafena kašičica na 5 min. kod povraćanja, a na 1 min. kod proliva) dok se tegobe ne smire. Na isti način se daje i ostala tečnost supe, čorbe, čajevi, kompoti, sokovi, voda.

Supa od zeleni: 250 gr vode, 25 gr krompira, 25 gr šargarepe, 5 gr paškanata, 5 gr korena peršuna, 5 gr  pirinča, 5 gr pšenice, 2 gr soli.  
Supa se kuva 1 do 2 sata uz dodavanje onoliko ključale vode, koliko je uvrelo i nakon kuvanja procedi.

Moro čorba: 70 gr vode, 30 gr šargarepe, 1 gr soli.
Kuva se do raspadanja šargarepa uz dodavanje ključale vode, a potom procedi, propasira i ponovo pomeša sa vodom od kuvanja. Bistra se može dati mlađoj odojčadi kod povraćanja.

Pirinčana čorba:  3% čorba – 100 gr vode, 3 gr pirinča.........1L vode, 30 gr pirinča
                            5%  čorba -  100 gr vode, 5 gr pirinča........1L vode, 50 gr pirinča.
Kuva se na laganoj vatri  1,5 sati, procedi, propasira i ponovo sjedini.

Pirinčani odvar: skuva se 3% ili 5% pirinčana čorba uz dodavanje ključale vode, ostavi da se istaloži pirinač,  a gornji,  bistar sadržaj odlije i daje detetu da pije.

Pirinčana kaša ( 10 % ):  100 gr vode, 10 gr pirinča.
Kuva se jedan sat, polagano ,u dubljem sudu, uz dolivanje ključale vode. Procedi se i propasira.

Pirjač:

  • 50 gr svežih nastruganih jabuka,
  • 50 gr 10% pirinjčane kaše posebno skuvane sa 4gr šećera

Ceratonija (rogač): 50 gr 10% skuvane ceratonije (100 ml vode, 10 gr rogača u prahu kuva se 5 min.) 50 gr 10% pirinčane kaše.