beba pelena

Odmah po rodjenju u prvih nekoliko dana beba može da ima tamniju , “katranastu” stolicu. To je tkz. mekonijum, zelenkasto-crna gusta supstanca. Još dok je beba bila u maminom stomaku , bebina creva su se punila nekim nus produktima, i nakon rođenja važno je da se mekonijum u celosti izbaci . To je dobar znak aktivnog rada bebinih creva. U narednim danima izgled stolice je zlatno žut, pa zrnasto zlatno žut ili može biti u nijansama do boje senfa.

Neke bebe odmah nakon sisanja daju do znanja da im creva dobro rade i izbace stolicu, ta pojava se zove gastrokolični refleks, nezrela bebina creva reaguju na unos nove količine mleka. Neke bebe stenju, napinju se , grče, čini se da je stolica tvrda pa teško izlazi , a kada se pogleda , sadržaj je mekan , bez primesa tvrde stolice. Ako je stolica zelena ili ima primesa zelenog sadržaja, to nije “stolica gladi” kako se najčešće posumnja, najčešće je obojena u zeleno zbog mamine ishrane ili pak beba pije mlečnu formulu obogaćenu gvožđem.

Da bude sasvim jasno , sve su ovo normalne pojave za nezrela bebina creva. Proći će i nekoliko nedelja pre nego što se izgled bebine stolica ustali. Individualnost podrazumeva da neke bebe imaju stolicu više puta dnevno, a neke jednom u par dana.

Koliko će beba imati stolica u toku dana zavisi od više faktora: individualnih (svi smo mi različiti), ali i spoljnih (da li sisa ili pije mlečnu formulu , zdravstvenog stanja ).

Ne opterećujte se sadržajem pelena, niti brojem stolica, već se usredsredite na bebino opšte stanje i njeno ponašanje. Ako je beba vesela, lepo jede, uredno mokri, spava, sve je u redu. Ako je uznemirena, kenjkava, ne spava dobro, plače često, odbija obroke, ima nadut – tvrd stomačić, a ne izbacuje gasove, to nisu baš dobri znaci, ako još počne i da povraća hitno treba konsultovati pedijatra.