Česta nedoumica roditelja je da li da izvedu dete u šetnju ako je bolesno.

Vaš mališan ima malo povišenu temperaturu (do 38,5), slabije jede, pomalo mu curi sekret iz nosa, kašljuca, ali se igra, ne zna “kuda bi sa sobom”, prevrće se, traži pažnju, povremeno “kmeči”, ne možete mu ugoditi, mislite da bi jedna šetnja rešila problem.

Šetnja je dozvoljena i sigurno će prijati detetu ako je njegovo opšte stanje dobro. Malo svežeg vazduha i prijatnog sunca neće naškoditi detetu, naprotiv doprineće oporavku. Treba voditi računa da se dete adekvatno obuče i da se ne izlaže nepogodnim vremenskim prilikama (visoke ili niske temperature, vetar, kiša, magla…). Ne preporučuje se šetnja u zatvorenom prostoru (tržnim centrima), na mestima gde su velike gužve (bučne gradske ulice, šetališta)  ili kada je velika zagađenost vazduha.

Najbolje je da izađete u neki park, u prirodu. Idealno je ako živite u kući i imate dvorište. U toj situaciji dete može i više vremena da provede napolju, čak i kada je stanje deteta nešto lošije. Možete da iznesete neki ležaj za plažu, smestite dete na ležaj da se tu igra ili čak odspava napoju lagano pokriven ćebencetom. Napolju  može da pojede lagani obrok, užinu, kompot ili voćku ili popije sok.

U slučaju da dete pije antibiotike, ili lekove protiv alergije, proverite šta piše u uputstvu za upotrebu leka. Kada se uzimaju neki od ovih lekova ne preporučuje se boravak na suncu jer je moguće da se na koži pojave fleke (fotosenzitivno dejstvo leka).

Ako dete ima ovčije boginje , varičelu, treba imati u vidu da se radi o zaraznoj bolesti i da u periodu kada je dete zarazno za okolinu ne treba dolaziti u kontakt sa drugom zdravom decom, bebama , posebno ne sa trudnicama ili osobama narušenog imuniteta.

Kada zaraznost prođe dete može da izlazi napolje, ali ne treba da trči, da se znoji ili izlaže vrućini i suncu. Promene na koži tada mogu da se inficiraju ili da se dete koje je oslabljenog imuniteta od varičele dodatno izloži nekoj infekciji.

Ako dete boluje od neke druge akutne zarazne bolesti ne preporučuje se izlazak u šetnju i kontakt sa drugim osobama (dete je u izolaciji) , ali uz konsultaciju sa pedijatrom moguć je boravak u vlastitom dvorištu.

Ako vaše dete ima visoku temperaturu (preko 38,5), temperatura oscilira i zahteva češće merenje, ako je potrebno da se često daju lekovi, rashlađuje dete, daje dodatna količina tečnosti ili češće hrani dete onda je bolje da ostane u svom domu i posvetite se nezi deteta.

Ako dete ima “stomačni virus”, povraća ili ima česte tečne stolice, malaksalo je i slabo nemojte ga izlagati dodatnom naporu i izvoditi napolje.