Infantilne kolike ili grčevi se javljaju oko druge nedelje života, a nestaju između drugog i petog meseca. Najčešće se javljaju između podoja kada bebin stomak vari hranu. Beba intenzivno plače, bolno, teško se smiruje, steže pesnice, izvija leđa, pruža i skuplja nožice, zacrveni se u licu, stomak joj je naduven i osetljiv na dodir. Taj plač ne traje satima, postoje periodi kada beba mirno spava. Pravi uzrok nastanka i dalje se ne zna. Reč je o normalnoj, razvojnoj pojavi gde se bebin sistem organa za varenje navikava i prilagođava ishrani deteta.

Prilikom dojenja uvek proverite da li primenjujete:

Bebe su često halapljive dok jedu, progutani vazduh može da dovede do grčeva. Usporite hranjenje, odvojite bebu od dojke, podignite je pa nastavite sa hranjenjem. Problem sa grčevima se takođe može pogoršati kod prečestih i kratkih podoja.Tada beba unosi samo prvo mleko koje je bogato šećerima. Šećeri iz mleka u crevima stvaraju veću količinu gasova i brže se vare od masti koje su zasitne, a nalaze se u zadnjem mleku, zato je važno da podoj dovoljno dugo traje. Izbegavajte često prebacivanje bebe sa jedne dojke na drugu. Menjajte položaj dok dojite bebu (ležeći, sedeći…) umanjićete učestalost grčeva.

Ukoliko primetite da mleko ističe prebrzo i u većoj količini nego što beba može da proguta radi se o prejakom refleksu otpuštanja mleka https://www.halobeba.rs/dojenje-i-ishrana/teskoce-i-prepreke-prilikom-dojenja-imamo-resenje/#prejak-refleks-otpustanja-mleka. Tada beba guta prevelike količine vazduha i intenzitet grčeva se povećava. Bebu u tom slučaju treba hraniti odmah kada primetite rane znake gladi jer energično hvatanje bradavice može uzrokovati snažan refleks otpuštanja mleka. Ponekad pomaže dojenje u ležećem položaju jer tako gravitacija utiče da se smanji protok mleka. Ukoliko ništa od navedenog ne pomogne treba izmlazati mleko pre podoja i pokušati u više navrata dojiti iz iste dojke bebu.

I u slučaju kada je refleks otpuštanja mleka previše slab, mleko sporo teče, beba guta mnogo vazduha. Pokušajte sa kompresijama dojke za vreme podoja jer se istiskivanjem dodatne količine mleka povećava otpuštanje mleka. Ako ništa ne pomaže najbolje je izmlazati mleko i tako hraniti bebu.

Ovaj stresni period najlakše ćete prevazići uz podršku i podelu obaveza u porodici.