Ako tokom perioda dojenja dobijete prvu mestruaciju ne znači da morate prestati da dojite bebu. Nakon porođaja kod žena koje doje bebu često, na zahtev, dešava se da izostane menstrualni cikus, ali isto tako kod nekih žena koje pored maminog mleka uključe i mlečnu formulu ciklus može da se povrati odmah nakon babinja. I jedna i druga situacija su potpuno uredu.

Veća je verovatnoća da će se ciklus pre uspostavi i ustaliti ako:

  • beba preko dana spava duže od četiri sata u kontinuitetu
  • beba tokom noći ima intervale spavanja pet sati i više
  • je beba pored maminog mleka počela da jede čvrstu hranu
  • dajete bebi mlečnu formulu pored maminog mleka

Najčešće menstrualni ciklus nema uticaj na dojenje ili se ponekad radi o prolaznim poteškoćama. Važno je znati da će se sve vratiti na staro ubrzo, zato je dobro da budete informisani o ovoj prolaznoj promeni kako biste strpljivo i lagano sa bebom uspešno prevazišli prepreku.

Neke žene su primetile da tokom menstrualnog ciklusa kada doje bebu imaju manje mleka ili mleko nešto teže izlazi iz dojke. Majke koje primećuju smanjenu količinu mleka treba da znaju da je mleko „zarobljeno“ u dojci, da budu strpljive i češće stavljaju bebu na dojku. Mogu se sa svojim lekarom ili patronažnom sestrom konsultovati o dodavanju suplemenata u vidu kalcijuma i magnezijuma. Ponekad ukus mleka može biti drugačiji, pa se beba može ljutiti na dojci što mleko nije dovoljno „slatko“, jer se povećava nivo natrijuma i hlorida, a smanjuje nivo laktoze i kalijuma u maminom mleku tokom ciklusa. Zbog ove promene mleko postaje “slanije” – a to je novi ukus za bebu.

Dojenje najčešće sprečava ovulaciju i odlaže prvu menstruaciju posle porođaja. Razlog je što prolaktin, hormon koji je zadužen za proizvodnju mleka, sprečava lučenje reproduktivnih hormona, pa tako izostaje ovulacija i mestruacija. Neke žene zato dojenje smatraju kontarceptivnom metodom (Metod laktacijske amenoreje). Iako dojenje utiče na smanjenje plodnosti, ono nije apsolutna garancija da nećete ostati u drugom stanju. Zbog toga se ipak preporučuje korišćenje kontraceptivnih sredstava nakon porođaja, bez obzira da li dojite ili ne. O izboru kontraceptivnog sredstva se konsultujte sa svojim ginekologom.

Kako će se stvari nakon porođaja odvijati zavisi od svakog organizma posebno. Neko će nakon porođaja menstruaciju lakše podnositi, dok će kod drugih žena situacija biti drugačija. Ne morate imati saznanja kao zdravstveni radnici, ali neke osnovne informacije o ovoj temi bi bilo dobro da znate kako ne biste odustale od dojenja.