mama tata dojenje

Majke često traže savete o tome koliki treba da bude vremenski razmak između dva podoja kao i koliko dugo treba da traje podoj. Početkom 20. veka žene su dobijale savete da doje po rasporedu i ograničavaju vreme podoja nezavisno od bebinih potreba. S vremenom se počelo sve više zastupati dojenje na zahtev i na taj način se i praksa dojenja menja.

Postoje dva različita pristupa u dojenju bebe:

  1. Dojenja na zahtev bebe u potpunosti kontroliše beba bez ograničenja. Mama doji bebu uvek kada plače ili pokazuje rane znake gladi. Podoj traje dok beba sama ne ispusti dojku ili se uspava. Često će vam se dešavati da se beba probudi za 20-tak minuta i plače kao da nikada nije jela, tada ponudite dojku, beba će sisati duže ili kraće i ponovo će zaspati. Dojenjem na zahtev zadovoljićete bebine potrebe za hranom i vodom (nutritivno dojenje). Mamino mleko je najbolja hrana, ali nije samo to, nego se dojenjem razvija i produbljuje bliskost između majke i bebe, podstiče se optimalan psihički razvoj deteta, razvijaju se sigurnost i samopouzdanje (nenutritivno sisanje). Zato je važno dojiti na zahtev.
  2. Dojenje prema tačno utvrđenom vremenu je obično na 3 sata, svaka dojka po 10-tak minuta. Mamino mleko je prilagođeno bebinom stomaku i brzo se vari, ali ono što često brine roditelje je što nemaju kontrolu koliko mililitara beba pojede za jedan obrok. Kada se beba hrani na flašicu roditelji su sigurni da je sve pod kontrolom i da će za tri sata beba ponovo dovoljno jesti. Ovaj model hranjenja primenjuje se i kada bebu dojite prema tačno utvrđenom rasporedu. Neki roditelji su navikli na red u svom životu pa misle da je i za bebu važno da uspostavi red (satnicu) u hranjenju kako bi stekla dobre navike za kasniji život. Roditelji su često izloženi komentarima svojih najmilijih: da je beba gladna pošto često sisa, da će je razmaziti ako je stalno na dojci… pa i to može uticati na donošenje odluke da se beba hrani tačno na 3 sata.

Neke bebe jedu često i pomalo (kreći vremenski period između dva podoja, kraće trajanje podoja), a druge duže sisaju i imaju veće pauze između podoja. Tako da nema preciznog odgovora na pitanje koliko često treba da dojite bebu i koliki razmak tačno treba da bude između dva podoja. SVAKI PAR MAMA-BEBA je jedinstven i ima svoj ritam. Nekada je beba gladna, nekada joj je toplo pa je ožednela, nekada želi samo da se uteši na dojci. U biološkom smislu mamino telo lako prati bebine zahteve pa se ne treba mešati u bebin ritam i dojiti je prema tačnom rasporedu ukoliko beba lepo napreduje ili pedijatar nije dao neke druge smernice.