dojenje van kuce

Praznici su pred nama, a praznična slavlja podrazumevaju tradicionalnu zdravicu i čašicu alkoholnog pića, bez obzira da li se radi o čaši vina, piva, šampanjcu ili domaćoj rakiji.

Šta treba da znate ako se odlučite da uz dojenje popijete čašicu alkoholnog pića?

Količina alkohola u majčinom mleku je ista kao i količina alkohola u krvi. Nakon 30-60 minuta od konzumiranja alkohol će se naći u maminom mleku. Samim tim i u bebinom organizmu ako nakon toga podojite bebu. Da bi alkohol nestao iz mleka potrebno je da od uzimanja alkoholog pića prođe otprilike 2h. Kada prođe 2 ili više sati nema potrebe da se dodatno izmlazate niti da preskačete naredni podoj pod uslovom da ste popili jedno standardno piće (10 gr alkohola) a to je:

  • 100 ml vina (13.5% alkohola)
  • 1 krigla piva od 375 ml , standardne jačine (4 % alkohola)
  • 30 ml žestokog alkoholnog pića (40% alkohola)

Važno je zapamtiti da ako mama pije svakog dana, to je ozbiljan rizik koji nepovoljno utiče na rani rast i razvoj bebe. Uzimanje veće količine alkohola, bilo jednokratno, ili svakodnevno, čini bebu uspavanom, ometa njeno sisanje, remeti bebine svakodnevne rutine i šteti bebinom zdravlju. Bebina jetra je nezrela, ne može da metaboliše uneti alkohol, na taj način se oštećuje, a koncentracija alkohola u krvi bebe raste.

Naročito su štetne predrasude vezane za konzumiranje piva i posticanje stvaranja mleka , pa se majkama savetuje da piju pivo kako bi imale više mleka. Ovaj savet ne samo što je netačan, on je i štetan! Šta se zaista dešava, odakle potiče ta zabluda ? Čaša piva sigurno neće podstaći laktaciju, ali može da opusti mamu i podstakne lučenje hormona oksitocina (hormon „sreće,zadovoljstva“). Zahvaljujući dejstvu ovog hormona mleko lakše ističe iz dojki. Ako majka pije svakodnevno smanjiće se količine mleka u dojkama, zbog dehidratacije organizma izazvanog unosom alkohola .

Ako za praznične dane poželite koji gutljaj alkohola, znajte da je za dobro raspoloženje najvažnije da bude okruženi ljudima koji Vas vole, sa kojima je Vama prijatno, a bebin osmeh i dobro zdravlje je nagrada za sve!