bebina igracka

Bebine igračke treba uvek čistiti jer tako čuvate njihovo zdravlje. Na igračkama se mogu nalaziti razne bakterije, virusi koji mogu izazvati infekciju kod dece ili prašina, grinje, plesni koje mogu izazvati alergiju, kao i neki metali poput olova i arsena koji dovode do trovanja. Uvek kupujte igračke na čijoj ambalaži ili etiketi postoji jasno uputstvo za upotrebu, održavanje i čišćenje.

Ukoliko igračka pri prvom pranju, pušta boju, otpadaju dlačice, igračku treba vratiti u prodavnicu ili baciti.

Glodalice, zvečke, dude treba oprati, potom dezinfikovati ili sterilisati u sterilizatoru za flašice uvek na kraju dana. Plastične i drvene igračke perete ručno, pod mlazom tekuće tople vode i sapunom ili blagim deterdžentom, potom isperete pod mlazom vode i ostaviti da se osuše na vazduhu.

Plišane i krpene lutke najviše skupljaju prašinu i grinje, treba ih dobro istresti i oprati svakih 7 dana blagim deterdžentom u mašini za pranje veša i obavezno ih dva puta isprati.

Igračke koje se koriste tokom kupanja, patkice i druge gumene igračke odmah posle upotrebe treba ocediti (istisnuti vodu iz njih) oprati blagim deterdžentom, isprati i dobro posušiti kako se ne bi stvarale gljivice, buđ i bakterije. Ukoliko je igračku koristilo drugo dete koje ima simptome neke infekcije, igračku odmah operite.

Postoje igračke koje se teško održavaju, takve igračke ne bi trebalo da kupujete detetu.

Čistite igračke zajedno, tako ćete dete naučiti da vodi računa o higijeni.