beba pelena

Kako bi se sprečio nastanak infekcije na vrhu polnog organa dečaka i širenje ka mokraćnoj bešici i bubrezima veoma je važno pravilno održavanje higijene.

Polni organ dečaka je na vrhu prekriven kožicom. Kada se pomeri kožica (prepucijum) vidi se gladak vrh polnog organa bledo ružičaste boje (glans penisa) i mali otvor mokraćnog kanala (uretre). Ispod kože prepucijuma roditelji mogu ponekad videti žućkasto – beličaste naslage (smegmu) koja predstavlja normalnu pojavu. Proizvod je lučenja lojnih žlezda koji se pomeša sa otpalim ćelijama kože i pokožice. Smegma može nekada imati neprijatan miris, ali ne predstavlja gnojni iscedak.

Roditelji često dobijaju oprečne savete i zbunjeni su pitanjem: Kako se održava higijena ovog dela tela? Da li je potrebno prevući kožicu „ do kraja“ ili ništa ne dirati ?

Ako se kožica povlači „ do kraja“, nasilno, može doći do povreda, manjih ili većih. Dešava se da je roditelji nakon grubog povlačenja ne mogu vratiti nazad. Ona stisne polni organ koji pocrveni, pomodri, što je bolno i opasno. U tom slučaju potrebno je odmah odvesti dete na lekarski pregled. Tako da se ne preporučuje povlačenje kožice „ do kraja“, ali se isto tako ne preporučuje „ da se ništa ne dira“! Ako se ništa ne dira, ispod kožice zaostaje po malo mokraće, ona kristalizira, mali kristali stvaraju mikro povrede na vrhu polnog organa, iritiraju ga, on se „ upali“, zacrveni, odnosno dolazi do infekcije. Ako se kod dece koja koriste pelene stavlja i krema u obilnoj količini na vrh polnog organa, sve postaje još komplikovanije!

Polni organ treba redovno prati pod mlazom tekuće vode sa blagim dečjim sapunom ili sindentima. Kožicu pomeriti blago na dole ka korenu polnog organa, do prirodne granice. Tako će se osloboditi vrh polnog organa i otvor mokraćnog kanala koji treba oprati. Ne koriste se antiseptička sredstva tokom uobičajene, redovne higijene. Izbegavajte korišćenje vlažnih maramica. Nakon pranja, dobro isprati i posušiti taj deo. Kremu, kod dece koja koriste pelene, staviti u tankom sloju u pregibe nogu, ispod testisa i korena polnog organa.

Svakog dečaka treba naučiti da pre mokrenja opere ruke, čistim rukama drži polni organ sa blago povučenom kožicom kako bi se oslobodio otvor mokraćnog kanala. Na kraju mokrenja treba da otrese poslednje kapljice urina, vrati kožicu i da opere ruke. Svake večeri kod tuširanja ili kupanja kožica se blago povuče i opere vrh polnog organa.

Ako se primeti crvenilo na vrhu polnog organa, neprijatan miris, sekrecija, otežano mokrenje, dete je plačljivo, razdražljivo ili se javi povišena telesna temperatura odvedite dete na lekarski pregled.