Ako dete ima upalu spoljašnjeg ušnog kanala, radi se o infekciji sluznice njegovog/njenog ušnog kanala sa spoljne strane bubne opne. Deca koja puno plivaju često dobijaju infekciju spoljašnjeg uha. To je zato što voda nakon plivanja ostane u ušima i izaziva iritaciju, pa se razvije upala. Do infekcije spoljašnjeg uha može doći i ako je ušni kanal deteta oštećen usled korišćenja štapića ili češanja, pa se onda razvije sekundarna bakterijska ili gljivična infekcija. Deca s dermatološkim problemima, poput ekcema ili dermatitisa, sklonija su infekcijama spoljašnjeg ušnog kanala. Medicinski naziv za upalu spoljašnjeg uha je eksterni otitis (Otitis externa). Upala je poznata i pod nazivom „plivačko uho“. Uho ima tri glavna dela – spoljašnje uho (spoljašnji ušni kanal i ušna školjka), srednje uho (iza bubne opne) i unutrašnje uho (s nervima koji pomažu u percepciji zvuka).

Simptomi infekcije spoljašnjeg ušnog kanala

Ako Vaše dete ima infekciju spoljašnjeg ušnog kanala, možda će se žaliti da ga uho boli ili svrbi. Kod malog deteta, obratite pažnju ako primetite da se često češe u predelu uha. Upaljeno uho je obično začepljeno, a dete može imati problema sa sluhom. Bol se ponekad pogoršava u toku jela, usled žvakanja.  Ponekad dolazi do krvarenja ili čak curenja sekreta iz inficiranog uha. Vaše dete takođe može imati bolne, otečene limfne žlezde u predelu uha i vrata. Kad je u pitanju teža infekcija spoljašnjeg ušnog kanala, celo uho može postati crveno i otečeno.

Odvedite dete kod lekara kako biste dobili potrebnu terapiju i savete, a posebno u sledećim slučajevima:

  • ako se žali na uznemirujuću bol u uhu;
  • ako se pojavi krv ili iscedak iz uha;
  • ako celo uho postane crveno i otečeno;
  • ako se Vaše dete loše oseća, ima temperaturu ili povraća;
  • ako su ove infekcije kod Vašeg deteta česte;
  • ako mislite da Vaše dete ima probleme sa sluhom.

Lečenje infekcije spoljašnjeg ušnog kanala

Ukoliko se radi o uobičajenom obliku infekcije, lekar će Vašem detetu verovatno prepisati kapi za uši na nekoliko dana. To su najčešće kapi na bazi kortikosteroida i antibiotika. U slučaju teže infekcije spoljašnjeg ušnog kanala, lekar može umetnuti malu gazu u uho Vašeg deteta. Gaza je natopljena rastvorom antibiotika i kortikosteroida. Dok infekcija traje, treba sprečiti da dete češe to uho, a nemojte ga ni Vi dodirivati ili češati. Takođe, uho treba održavati suvim, što znači da Vaše dete ne bi trebalo da pliva dok infekcija potpuno ne prođe.

Prevencija infekcije spoljašnjeg ušnog kanala

Ako Vaše dete često dobija infekcije spoljašnjeg ušnog kanala, nastojte da mu uvek nakon plivanja i kupanja osušite uši. Nošenje kvalitetnih čepića za uši takođe može pomoći u sprečavanju ovih upala.

Treba izbegavati čišćenje detetovog uha pamučnim štapićima. Kad sušite detetu uši, bolje je da umesto pamučnih štapića koristite fen za kosu.

Izvor: Bebbo aplikacija/ Zdravlje i dobrobit/ Infekcija spoljašnjeg ušnog kanala („plivačko uho“)