Praznici su tu, novogodišnja i božićna atmosfera je u Vašem domu. Ovo je prva Nova godina, prvi doček sa novim članom porodice. Majke su ponekad umorne i ne žele da čekaju ponoć. Neki roditelji su uzbuđeni, ali i razočarani što se provode kod kuće, a drugim roditeljima prija opuštena atmosfera u krugu porodice.

Postoji veliki broj zabluda vezanih za ishranu majke koja doji, zbog kojih mnoge majke izbacuju iz svoje ishrane određene namirnice. Međutim nema naučnih dokaza da bi iz ishrane majki koje doje preventivno trebalo izbaciti neke namirnice zato što bi mogle da izazovu različite probleme kod bebe.

Uopšteno gledano, pravilna ishrana znači pridržavanje dobro izbalansiranog režima ishrane i unos raznovrsnih namirnica koje su što bliže svom prirodnom obliku. Pravilna ishrana tokom dojenja važna je za Vašu bebu jer će te tako omogućiti neophodne nutritivne sastojke za rast i razvoj bebe.

Prednost dajte svežoj i kuvanoj hrani, izbegavajte prženje, suvomesnate i dimljene proizvode, kao i nedovoljno termički obrađeno meso, sirovu ribu, „buđave” sireve kako bi se i tako smanjila opasnost od trovanja.

Dojiljama se tradicionalno preporučuje suzdržavanje od namirnica koje nadimaju: kupus, kelj, pasulj, sočivo kako beba kasnije ne bi imala problem sa grčevima. Ukoliko znate da vašoj bebi smetaju te namirnice, izbegavajte sarmu i kiseli kupus na novogodišnjoj trpezi. Pečenje je dozvoljeno, ali je ključno ne preterati u količini. Hrskavu kožicu i masne delove odvojite, pametno kombinujte, pa rusku salatu jedite odvojeno od pečenja. Izbegavajte masnu hranu. Cilj treba da vam bude pametno osmišljen obrok.

Pripremite kolače koji ne sadrže krem od sirovih jaja i mnogo masnoća. Dajte prednost suvim kolačima, suvom voću i voćnim kolačima.

Alkohol, gazirana pića i veštačke napitke izbegavajte. Ako za praznične dane poželite koji gutljaj alkohola, znajte da je za dobro raspoloženje najvažnije da bude okruženi ljudima koji Vas vole, sa kojima je Vama prijatno. Nemojte pušiti i ne dozvolite da se puši u Vašem domu. Duvanski dim je štetan i nepoželjan.

Prva Nova godina sa bebom treba da bude lepša od svih prethodnih.