beba nos oko

Čišćenje oka

Roditelji novorođene bebe često budu zabrinuti kada primete beličasto-žućkasti sekret (krmelje) u bebinim okicama. Najčešće se taj sekret nakupi na rubovima kapaka dok beba spava, pa kada se probudi pri pokušaju da otvori oči, sekret se razvuče ili pak otežava normalne pokrete kapaka. Na sličan način se ova pojava javlja kod starijih beba i dece.

Bez obzira na uzrast potrebno je raditi toaletu (čišćenje) očiju. Čišćenje ili prebrisavanje je poželjno raditi uveče nakon kupanja, ali i nekoliko puta u toku dana ako se stvara sekret.

Za prebrisavanje očiju najčešće se koriste strerilne komprese (gazice 5×5 cm) i fiziološki rastvor (preporuka je uzimati u malim pakovanjima od 5 ml). Operite ruke i bebu stavite da leži na leđima, otvorite kompresu tako što jednu stranu dodirujete prstima a na drugu sipate fiziološki rastvor, zatim oko nežno brišete od spolja ka unutra (od slepoočnice ka uglu nosa). Ukoliko niste uklonili sav sekret, ponovite postupak ali sa novom gazom (poštujte pravilo: jedna gaza, jedan potez, jedno oko. Nije dobro trljati oko, kao ni ponavljati postupak više od dva puta uzastopno. Možete ukapati kap fiziološkog rastvora u ugao oka. Trudite se da više puta u toku dana umivate dete, mlakom vodom.

Tehnika čišćenja očiju je ista kod dece svih uzrasta, ali deca starija od godinu dana mogu i da sede prilikom čišćenja.

Ukoliko dođe do pojave crvenila, otoka očiju, sekreta koji posle 2-3 dana čišćenja ne prolazi ili je sekret promenio boju, veoma je važno obratiti se pedijatru.

Čišćenje nosa

Bliži se period čestih respiratornih infekcija kod dece. Curenje nosića, zapušen nos, kašalj, nezaobilazni su pratioci dece u zimskom periodu, a izraženiji su kod dece koja su kolektivnom boravku. Novorođene bebe imaju uobičajenu sluz u nosiću, koja u većini slučajeva nije simptom neke bolesti već se osetljiva sluznica bebinog nosa razvija i navikava na spoljašnji način života. Sezona grejanja, u stanovima dovodi do isušivanja vazduha, pa se isuši i sluznica nosa kod dece što rezultira čestim kijanjem, ali i pojavom sluzi iz nosa.

Šta god bio razlog curenje nosića, čestog kijanja ili „šmrkavog“ nosnog disanja, redovna toaleta tj ispiranje nosa može prevenirati, ublažiti ili smanjiti sve to.

Za svakodnevnu higijenu nosa ili kod zapušenosti može se koristiti fiziološki rastvor ili rastvor 100% morske soli (čist i namenjem bebama od rođenja). Prilikom ispiranja beba leži na boku, zatim se u gornju nozdrvu ukapa par kapi fiziološkog rastvora, bebu onda lagano okrenuti preko ruke, tako da licem bude na dole, da bi se izlio višak iz nosa. Postupak ponoviti i sa druge strane. Ukoliko je u pitanju zapušenost nosa, staviti veću količnu fiziološkog (oko 1 ml, količina može da varira, jer je rastvor potpuno bezbedan za bebe). Kod dece starije od godinu dana postupak ispiranja se može raditi u sedećem položaju.

Aspiratori/pumpice za nos, služe da se odstani višak sluzi koji je ostao nakon ispiranja fiziološkim rastvorom. Iako su bezbedni za korišćenje, da bi izbegli eventualno oštećenje unutrašnjosti nosa, birajte one sa mekanim vrhom i poželjno je izbegavati čestu upotrebu kod dece mlađe od 6 meseci (ne više od 1h dnevno).

Ispiranje nosa nije stvar koja deci prija i koju rado prihvataju. Objašnjavajte im kako izgleda postupak svaki put iznova. Pokazujte na sebi kako se to radi, jer tako gradite poverenje i sigurnost. Kako deca rastu, postepeno se navikavaju na sam postupak i ne odbijaju ga. Ukoliko je bebi i nakon ispiranja jako zapušen nos, ukoliko odbija hranu i ne može da spava zbog disanja obavezno se obratiti lekaru.