Kada je pravo vreme za čitanje sa bebom

Već od najranijeg uzrasta možete čitati sa bebom. Beba stara svega par meseci će rado slušati vaš glas, uživati u promeni intonacije, reagovati na vašu mimiku dok čitate i pomalo glumite, zatim će polako početi da prati slike u slikovnici kontrastnih boja.

Čitanje sa bebom otvara njen „prozor“ u svet. Beba na taj način uči, stiče nova iskustva, proširuje obim pojmova, upoznaje se sa zvucima, obogaćuje rečnik, razvija govor, maštu, kreativno mišljenje, logičko zaključivanje…podstiče se razvoj u svakom smislu.

Čitanje sa bebom je značajno i za formiranje bliskosti između vas i bebe. Bliskost koja se tom prilikom razvija, osećanje zadovoljstva, sigurnosti, topline i nežnosti pozitivno utiče na sve relacije koje će dete, kasnije kao odrasla osoba formirati sa drugim ljudima. Kreiranje rutine i navike da se čita, razvijanje ljubavi prema dobroj knjizi ostaće vašem detetu kao dobrobit za ceo život.

Odaberite slikovnice od materijala koje beba može stavljati u usta, mekane, plastificirane, vodootporne ili od tkanine, manjeg formata, stranica koje se lako okreću, sa jednom ili dve veće slike na stranici i različitih tekstura. Boje treba da budu kontrastne, a mogu biti i crno bele. Taj kontrast bebe lako uočavaju. Slikovnice mogu biti sa slikama životinja i zvukom koji one proizvode, sa slikama voća, povrća, cveća, ljudi, predmeta iz okoline, sa delovima koji se uvlače i izvlače, taktilne, muzičke…razne.

Držite slikovnicu bliže bebinom licu. Čitajte polako, naglašavajući reči, bez tepanja, pokazujte prstom sliku, imenujete pojmove, boje, imitirajte zvukove, kreirajte sami priču. U početku i nije toliko važno šta čitate i da li izmišljate priču. Bebe vole ritam i ponavljanje.

Kasnije će beba uzeti sama slikovnicu, staviti je u usta, baciti je na pod, okretati stranice, vraćati se na početak. Pratite bebu, dozvolite joj da sve to radi. Ako izgubi strpljenje i ne želi više da čitate, prekinite, nastavite sutra.

Isključite televizor, radio, ostavite telefon dok čitate sa bebom. Odvojite vreme i miran kutak za ovo porodično uživanje. Ako nemate slikovnice, ne očajavajte, možete uzeti bilo koji porodični album sa slikama, časopis, kuvar ili pozajmiti slikovnicu iz biblioteke i zabava može da počne.