beba nos oko

Disanje na nos je fiziološki proces sa kojim se dete rađa. Oko trećeg meseca dete savlada spontano disanje na usta. Sluznica nosa je prekrivena trepljama, a sluz se neprestano stvara i klizi niz sluznicu. Udahnute čestice se hvataju na sluz i odstranjuju iz respiratornog sistema izduvavanjem iz nosa ili se slivaju u ždrelo i gutaju. Sluz koju dete proguta će izbaciti putem stolice. Nos deluje kao „mehanički“ filter. U sluznici nosa postoje i imunološki aktivne supstance koje su sposobne da unište razne mikroorganizme koje udisanjem ulaze u organizam tako da je nos ujedno i „hemijski“ filter.

Uloga nosa je važna ne samo u čišćenju vazduha već i u kondicioniranju udahnutog vazduha (hladan vazduh se greje, topao vazduh se hladi, suv se vlaži, a vlažan suši). Na sve te načine nos štiti disajne puteve od infekcije. Zato je potrebno da se sluzokoža nosa održava dovoljno vlažnom i zdravom, a nos po potrebi čisti. Ako to ne činimo sluzokoža nosa se suši, postaje propustljiva za različite mikroorganizme i dolazi do infekcije, dete se razboli! Odnosno, ako je zapušen nos dete ne može jede, normano diše, a pojačano stvaranje sekreta dovodi do slivanja sekreta u donje disajne puteve, kašlja ili do upale uva zbog kraće i ravnije Eustahijeve tube koja povezuje nos sa uvom.

Na tržištu postoji mnogo preparata za čišćenje nosa. Kod beba i male dece se koriste preparati fiziološkog rastvora ili prečišćene morske vode. Odlični su preparati u spreju jer su doze spreja precizno odmerene i raspršivanje se vrši u fine, sitne čestice što je veoma bitno jer se na taj način umanjuje stres kod dece uzrokovan čišćenjem nosa. Mali i uski nastavci su veoma praktični za upotrebu kod beba. Potrebno je da dete postavite u udoban položaj, najbolje je da jedan roditelj drži dete u uspravnom položaju ili da dete sedi u naručju (zavisi od uzrasta deteta). Jednim prstom blago zatvoriti jednu nozdru, u drugu nozdrvu postaviti vrh bočice u pravcu nosne piramide i istisnuti sprej. Ponoviti postupak sa suprotnom nozdrvom. Ako se koristi izotonični rastvor, postupak se može ponoviti više puta tokom dana, tu nema ograničenja jer se radi samo o mehaničkom čišćenju nosa i vlaženju sluznice. Kod beba i dece do godinu dana sprej se usprska jednom u svaku nozdrvu, a kod dece starije od dve godine dva puta u svaku nozdrvu. Ako se koristi hipertonični rastvor onda je upotreba ograničena (pridržavajte se uputstva prozvođača).

Povremeno  kad se stvara dosta gustog sekreta potrebno je dodatno nakon vlaženja sekreta koristi aspirator za njegovo izvlačenje sve dok dete ne nauči da izduva nos (oko treće godine većina dece savlada ovu veštinu).