deca setnja

Jesen je doba kada polako kreću različite respiratorne infekcije. Deca polaze u jaslice i vrtić, vreme je promenjivo, čas toplo, čas hladno. Dosta vremena se provodi u zatvorenom prostoru. Nosić počinje da curi, javlja se kašalj, povišena temperatura, ponekad povraćanje ili tečna stolica.

U želji da sprečite svako razboljevalje deteta krećete u akciju pronalaženja različitih preparata za podizanje imuniteta kod deteta . Razmislite ! Čaroban lek za podizanje imuniteta ne postoji.

Ali, postoje jednostavne mere kojima možete pomoći da se dete što ređe razboljeva.

Imunitet se razvija i gradi polako, vremenom. Dete se rađa sa izvesnom otpornošću ili sklonošću ka oboljevanju od određenih bolesti (to je nešto što nasleđuje od  roditelja) i na to niste mogli da utičete previše.

Ali po rođenju deteta “nastupate” Vi !

Šta sve možete da uradite da biste razvili imunitet kod svog deteta i zaštitili ga od bolesti?

Dojite dete do 2.godine života

Mamino mleko sadrži materije koje štite dete od infekcija (imunoglobuline, enzime, limfocite, makrofage, bifidus faktor …).Dojene bebe ređe oboljevaju od infekcija organa za varenje, organa za disanje, infekcija mokraćnih puteva i drugih bolesti.

Pripremajte za vaše dete kvalitetne obroke

Obezbedite zdrave namirnice, redovne obroke, dosta svežeg sezonskog voća i povrća, kvalitetno meso, žitarice, mleko i mlečne proizvode. Neka vaše dete ima 3 obroka i 2 užine. Neka pije čistu vodu. Izbegavajte industrijsku prerađenu hranu, hranu sa puno aditiva, konzervasa, veštačkih boja i aroma, slatkiše, grickalice, gazirane sokove. Vodite računa o higijeni posuđa i površine na kojoj pripremate hranu. Perite ruke!

Provodite vreme u prirodi

Provodite što više vremena napolju, u šetnji i igri sa detetom. Šetajte parkovima, izletištima, pored reka, jezera. Izbegavajte prometne ulice, centralne zone grada, zatvorene tržne centre, restorane, igraonice i druge zatvorene prostore.

Redovno provetravajte i čistite prostorije u kojima živite

Nije potrebno da pravite sterilnu sredinu u vašem domu  i koristite preterano različita hemijska sredstva i dezinficijense. Redovno usisavajte, brišite prašinu i pod (deca veliki deo vremena provode u igri na podu), perite kupatilo i površine u kuhinji koje služe za pripremu hrane. Sredstva za higijenu držite na bezbednom mestu.

Vodite računa o higijeni garderobe, obuće i igrački deteta

Nije potrebno da pratite modne trendove i kupujete najskuplju garderobu za vaše dete, ali je potrebno da je redovno perete, da bude prilagođena uzrastu deteta, vremenskim prilikama i da se održava prema uputstvu proizvođača. Kada se vratite  iz šetnje, presvucite dete . Naučite dete da garderobu koju je nosilo napolju  u igri i šetnji, ne nosi  u kući. Redovno perite detetove igračke.

Vodite dete na redovne sistematske preglede i vakcinaciju

Vakcinacijom štitite dete od veoma opasnih bolesti od kojih ne postoji drugi, siguran način zaštite.

Održavajte higijenu i  obavezno perite ruke detetu

Većina dece voli kupanje, kupanje je igra i druženje.Pranje ruku treba da bude zabava koja će postati navika za ceo život. Naučite dete kako da pravilno pere ruke. Ne zaboravite na pranje zubića!

Obezbedite miran i redovan san detetu

Dnevna rutina, vreme za uspavljivanje, priča ili pesmica za laku noć, provetrena , ne previše topla prostorija, bez nepotrebnih igračaka u krevecu , obezbeđuje miran i kvalitetan san detetu. Previše stimulacije, gužva, buka, dugo gledanje televizije, mobilnog telefona u najranijem uzrastu, nedostatak rutine može značajno da naruši spavanje i tako posredno, negativno, utiče na imunitet deteta.

“Ne dozvolite pušenje duvanskih proizvoda u kući”

Duvanski dim kom je izloženo vaše dete, znači da ono „pasivno puši“. Pasivno pušenje oštećuje nerazvijene organe deteta, dovodi do češćeg javljanja bronhitisa, astme, upale pluća i drugih bolesti.

Ne izlažite dete infekciji

Ljubazno zamolite prijatelje i familiju da ukoliko imaju znake respiratorne infekcije ne dolaze kod vas u goste, a i vi nemojte da  vodite dete u posetu kod drugih ukoliko znate da tamo gde idete ima bolesne dece ili odraslih ljudi.