Dete se oslobađa sekreta iz disajnih puteva kašljanjem. To je najprirodniji način da izbaci sekret. Međutim, sekret se često nalazi u donjim delovima disajnih puteva i detetu je teško da ga izbaci. Kako da mu pomognete?

Lupkanje (tapkanje) rukom po grudnom košu (napred, pozadi i bočno) je veoma korisna metoda koja pomaže odlepljivanje i pokretanje guste i lepljive sluzi u plućima od manjih ka većim disajnim putevima tako da se sluz može ukloniti kašljem. Ovaj postupak još zovemo i posturalna, perkusiona drenaža. Lupkanje je bezbolna metoda koja najčešće prija bebama i deci koja sarađuju u toku izvođenja i smatraju je za deo igre. Lupkanje je efikasnije ako se primenjuje nakon inhalacione terapije, bilo da se za inhalaciju koriste lekovi ili samo fiziološki rastvor. Inhalacijom se razmekšava i razvodnjava  sekret.

Šaku postavite tako kao da držite vodu u njoj, prsti su sastavljeni i blago savijeni u odnosu na šaku koja zauzima oblik kupe i okrenite je na dole. Lupkanje se izvodi snažno, ali ne jako, ne sme da boli dete! Pokreti se izvode iz zgloba šake, sa opuštenom rukom, ravnomerno, uz blagu vibraciju i samo u predelu rebara. Ako se pravilo radi lupkanje čuje se tup, šupalj zvuk. Posebna pažnja mora se voditi da se ne tapše po kičmi, grudnoj kosti, stomaku i donjim   rebrima. Lupkanje se primenjuje od 2 do 4 puta u toku dana, u trajanju od 15 do 20 minuta, u zavisnosti od stanja u kom se nalazi dete i saradnje sa detetom.

Pre nego što započnete sa ovom metodom potrebno je da skinete nakit i operete ruke. Detetu treba ukloniti usku odeću, dugmad i patentne zatvarače oko vrata, grudi i struka. Može se nositi lagana, mekana odeća, poput majice. Nikada ne radite lupkanje na goloj koži. Pripremite dete za lupkanje kao za „novu“ igru!

Najbolje je primeniti lupkanje pre obroka ili jedan i po do dva sata posle jela, kako bi se smanjila mogućnost za  povraćanjem. Obično se preporučuje u rano jutro i pred spavanje.

Postoji nekoliko položaja u kojima se izvodi drenaža:

  • Kosi ležeći na leđima

Potrebno je da bebu okrenete na leđa i stavite na vaša kolena. Jednu vašu nogu blago podignite, oslanjajući se na prste te noge, drugu nogu malo spustite, tako ćete postići kosi položaj. Postavite šaku u položaj kupe i lupkajte bebu neposredno ispod ključne kosti, sa jedne, pa sa druge strane gornjeg dela grudnog koša.

  • Kosi ležeći na stomaku

Bebu stavite potrbuške na vaša kolena tako da gornji deo tela bude malo nagnut na dole. Taj položaj ćete postići ako jednu vašu nogu malo podignete, a drugu nogu malo spustite. Bebu lupkate po leđima i ispod lopatica sa leve i desne strane, izbegavate kičmeni stub. Starije dete neka legne na stomak sa jastukom postavljenim ispod stomaka tako da mu gornji deo tela bude nagnut pod uglom od 30 stepeni.

  • Kosi bočni položaj – levi i desni položaj

Bebu stavite na svoje krilo u bočni položaj, glava je ispod nivoa tela. To postižete tako što jednu vašu nogu podignete, a drugu nogu spustite. Podignite bebinu ruku ispred njenog tela. Lupkanje obavljate ispod pazuha sa jedne strane, onda lagano okrenite bebu na drugi bok i ponovite proces. Ako je dete starije stavite ga na krevet i okrenite na bok, ispod stomaka postavite jastuk kako bi gornji deo tela bio nagnut na dole pod uglom od 30 stepeni, ruku deteta podignite i lupkajte ispod pazuha.

Dete koje kašlje u svakom slučaju treba da odvedete prethodno na lekarski pregled.