dete temperatura

Proveli ste dan napolju sa detetom, ali kad ste se vratili kući, primetili ste da je dete uznemireno, plačljivo, razdražljivo, boli ga glava ili je malaksalo, pospano, raste mu telesna temperatura, može da povraća, da ima jezu i drhtavicu, vrtoglavicu, lice je obično zajapureno, a koža orošena znojem.

Ponekad roditelji pomisle da je povišena temperatura rezultat neke iznenadne virusne infekcije ili ako dete uz to povraća, posledica „stomačnog virusa“, ali kad razmisle, sete se da su dosta vremena proveli napolju, na suncu.

Boravak deteta napolju u najtoplijem delu dana, na visokim temperaturama, posebno izlaganje glave i vrata toploti, nedovoljan unos tečnosti, pojačana aktivnost (igra na suncu), mogu da dovedu do sunčanice.

Ako primetite znake sunčanice dok ste još napolju, odmah unesite dete u provetrenu,rashlađenu prostoriju. Istuširajte dete, kvasite glavu i kosu. Ostavite vlažnu kožu deteta da se spontano osuši. Dajte detetu lek za sniženje temperatute (sirup na bazi paracetamola ili ibuprofena prema uputstvu proizvođača). Ako dete povraća, stavite čepić za sniženje temperatitre umesto da date sirup. Nudite dete da pije tečnost (vodu, sok, kompot, elektrolite).Tečnost dete ne treba da pije odjednom u velikoj količini, niti previše rashlađenu, već često u manjim količinama. Ako dete sisa, treba ga češće dojiti. Dete treba da se odmori i odspava, a roditelji da mu redovno mere telesnu temperaturu i proveravaju kako je dete.

Nekoliko narednih dana, dok se stanje detata ne stabilizuje, ne preporučuje se izlazak napolje, na sunce.

Ako detetu telesna temperatura ne pada i pored rashlađivanja, davanja lekova ili dete uporno povraća i izgleda veoma malaksalo potrebno je da se javite lekaru.

Sunčanica se može sprečiti!

Obezbedite da vaše dete uživa u letnjem danu bez posledica!