beba hrana

Domaća supa je odlična i zimi i leti, kada je dete zdravo, a posebno kada je bolesno. Odlična je kod prehlada, kašlja, kada je zapušen nos i kada se teže diše. Olakšava izbacivanje sekreta iz disajnih puteva. Odlična je kada je potrebno rehidrirati organizam, kod dijareja i nakon povraćanja, lako se vari, bogata je mineralima i vitaminima.

Najjednostavnija, a ujedno i najlepša supa je kuvana na klasičan način.

Odabir vrste mesa i povrća koje se koristi za kuvanje supe zavisi od uzrasta deteta. Prva supa se uvodi u ishranu deteta od 6.tog meseca. Kuva se od pilećeg mesa (batak, karabatak) i povrća koje ste predhodno uveli u ishranu (šargarepa, krompir). Postepeno se ubacuju druge vrste povrća i menja vrsta mesa.

U lonac od 2 litre sipati hladnu vodu i staviti komad mesa oko 500gr (piletina, ćuretina, teletina ili junetina). Prilikom kupovine, najbolje je birati pileća leđa i /ili batak i karabatak, ćureci batak i karabatak, teletinu sa koskom, juneću rozbratnu ili meso od vrata, juneće šuplje kosti. Odličan je i juneći rep.

Kada supa proključa dodati u lonac očišćeno i oprano povrće : šargarepu, krompir, paškanat – bela zelen, koren peršuna, koren ili stabljike celera, zapečen crni luk na ringli i jedan list svežeg kupusa. Povrće čistiti pod mlazom tekuće vode. Smanjiti jačinu tako da supa krčka najmanje 1 sat. Skinuti sa šporeta i ostaviti da se slegne desetak minuta. Procediti supu. Ovako pripremljena može se koristiti kao osnova (bujon) za pripremu nekog drugog obroka.

U količinu bujona koja je potrebna za jedan obrok može se dodati kuvano povrće koje je predviđeno jelovnikom (u zavisnosti od uzrasta deteta). Do bebinog osmog meseca povrće se pasira, a od osmog gnječi da bi od desetog meseca dete polako samo grickalo i koristilo zubiće prilikom žvakanja hrane.

So ili začini koji sadrze so, ne koriste se u ishrani beba do godinu dana.

Ako postoji mogućnost piletinu nabavljati iz slobodnog uzgoja jer pileća supa može poslužiti i kao lek i kao hrana.

Prilikom pripremanja raznih pirea supu koristiti kao dodatak za određivanje gustine obroka.

Bujon možete držati u frižideru i do tri dana.

Supa se može pripremati i u expres loncu, postupak je isti. Postoje u pripremi obroka za bebe i razna pomagala, mali kućni aparati, koji i kuvaju i pasiraju. Na našem tržistu ima blender 4/1 za bebe, a može poslužiti i multikuker za odrasle. Sva pomagala imaju uputstvo za upotrebu kojih se treba pridržavati kako bi sačuvali sve hranjive sastojke.