alergija kod dece

Alergije nastaju kad organizam određene bezopasne materije prepozna kao napadače – alergene. Dete ove alergene može da udahne (iz spoljašnje sredine ili životnog prostora), pojede, dobije putem injekcije (lekovi) ili da dođe u kontakt sa njima preko kože.

Simptomi alergije se mogu prepoznati još u najranijem periodu, ali bebe ne mogu reći šta ih muči i šta osećaju, te dijagnostikovanje može biti otežano. Zbog toga bi roditelji (posebno ako postoji nasledno opterećenje) trebalo da obrate pažnju na najčešće simptome:

  1. Reakcije sistema za disanje: kijanje, kašljanje, curenje nosa, svrab i crvenilo nosa, grebanje u grlu.
  2. Reakcije na očima: crvenilo, natečeni kapci, suzenje i svrab očiju.
  3. Kožne reakcije (ekcem – neujednačeno rasporedjeni crveni pečati, svrab i osip u naborima ruku, nogu i vrata, a kod odojčadi često počinje na obrazima i iza ušiju, na grudima, rukama i nogama; osip i crvenilo guze; koprivnjača – crveni pečati po koži nepravilnog oblika, koji su izdignuti iznad ravni kože, uz svrab veoma neprijatan i dosadan).
  4. Reakcija na ustima i usnoj šipljini: osećaj pečenja ili svraba jezika, otok jezika, usnica, nepca ili ždrela.
  5. Reakcije sistema za varenje: povraćanje, mučnina, proliv (kod dojene dece, stolice su vodenastije i češće), grčevi, zatvor, koji se ponavljaju posle odredjenih namirnica, a posebno kod uvodjenja novih namirnica u ishranu beba i male dece (jagode, žumance i belance, med, orasi, bademi, lešnici, kikiriki i mleko).
  6. Promena opšteg stanja: razdražljivost, pospanost, nemir.

U prve dve godine života se kod dece javljaju alergije na hranu, a ne ispoljavaju prolećne alergije jer najmanje nkoliko sezona cvetanja moraju da budu u kontaktu sa polenom.

Simptomi prolećne alergije su veoma slični simptomima prehlade kod dece. Medjutim, simptomi alergije javljaju se početkom proleća traju najmanje nekoliko nedelja, za razliku od prehlade koja traje nekoliko dana, često uz povišenu temperaturu i malaksalost i može se javiti u bilo koje doba godine. Kod alergije se kijanje javlja u vidu napada, dete najmanje desetak puta kine, posebno ujutro, a sekret u nosu je obično bistar i obilan. Nasuprot tome, kod prehlade je sekret gust i obojen. Svrab je posebno izražen kod alergije, kako u nosu, tako i u očima i grlu, pa se deca češu, a zbog slivanja sekreta niz zadnji zid ždrela deca kašljucaju. Ukoliko dodje do pojave alergije potrebno se javiti izabranom pedijatru u nadležnom domu zdravlja.