Pojava žućkasto – beličastih naslaga na “vrhu” bebine glave ili temenjača, veoma je česta kod dece uzrasta do godinu dana, može se javiti tokom celog perioda odrastanja. Ume da uplaši roditelje jer kad je primete izgleda kao zalepljena krljušt na bebinoj glavici i najčešće bude izražena na koži gde je fontanela. Zabludu unosi mit da nastaje zbog neadekvatne higijene. Zapravo postoji više uzroka nastanka, udruženi su hormoni, rad lojnih žlezda, razvoj folikula dlake, neodgovarajuće kupke i šamponi, ali definitivno nije zbog loše higijene.

Način uklanjanja temenjače je veoma jednostavan, ali ona ume da bude uporna i “dosadna” te se može dogoditi da je ne uklonite prilikom jednog tretmana.

Potrebno je da dva sata pre kupanja bebe, temenjaču namažete bebi uljem. Kad omekšaju naslage češljajte ih bebi češljem (ne četkom) suprotno od rasta dlake. Tokom čeljanja jedan deo temenjače će se skinuti. Nakon toga okupati bebu ali tako da dok je beba u vodi trljate kosmati deo glave rukavicom ili malim frotirnim peškirom, bez pritiska. Nakon toga glavicu dobro isperite pod mlazom tekuće vode, frotirajte kosu brzim kružnim nežnim pokretima. Tada opet uzmete češljić i njime češljajte suprotno smeru rasta dlake.

Kod “čupavih” beba, odnosno beba koje imaju gustu kosu i dugu dlaku, postoji mogućnost da je uklanjanje temenjače zahtevnije. Ponavljate celu proceduru sve dok ne uklonite ljuspice, ali pratite ostatak kože na glavi, jer može da postane crven i iritiran. U tom slučaju pravite pauzu u tretmanu temenjače (2 – 3 večeri).

 

Postoje i specijalizovani preparati koji su namenjeni uklanjanju temenjače – šamponi i pene – koji se mogu kupiti u apotekama (postupate po uputstvu za upotrebu).

 

Obavezno je da se javite pedijatru ukoliko je temenjača crvena i zažarena, ukoliko ne možete da je uklonite ni posle par tretmana ili ukoliko se širi i nakon višednevnog tretiranja.

 

Podsetnik: bebinu kosicu (bez obzira kolika je) obavezno četkajte svako veče posle kupanja (suprotno smeru rasta kose). Koristite četku sa prirodnom dlakom. To četkanje je svojevrsna masaža u kojoj će beba uživati, ali će i sprečiti nastanak temenjače .