beba kasalj

Kašalj je kod dece česta pojava. Predstavlja refleksnu aktivnost kojom dete pokušava da eliminiše višak sekreta iz disajnih puteva.

Kao uzroci kašlja navode se:

 1. zapaljenja disajnih puteva virusima i bakterijama: prehlade, zapaljenja sluzokože nosa, ždrela, sinusa, zatim bronhitis, upala pluća. Suv kašalj je simptom i kod sezonskog gripa, kao i kod infekcije novim korona virusom – Covid 19.
 2. alergijske bolesti: alergijska kijavica, astma
 3. udahnuto strano telo: kikiriki, malo parče igračke i sl. – dete se zagrcne i počne grčevito da kašlje
 4. nadražaj iz vazduha: isparavanje boja, dim cigarete, insekticidni sprej, nagla promena temperature (kontakt sa hladnim vazduhom).

 Iako postoje dve osnovne vrste kašlja: “suvi” – nadražajni i “vlažni” – produktivni, nema bitne razlike kada se radi o načinu na koji roditelji mogu pomoći detetu. Preporučuje se sledeće:

 1. Vlaženje sekreta u nosu preparatom u spreju na bazi fiziološkog rastvora ili prečišćene morske vode i uklanjanje/čišćenje sekreta iz nosa, pomoću pumpice ili aspiratora. Time se otvaraju nosni hodnici i omogućava prirodni put disanja. Strujanje vazduha kroz nos olakšava i samo čišćenje sluzokože nosa čime se smanjuje mogućnost nastanka upale uva.
 2. Davanje detetu veće količine tečnosti (voda, čaj, prirodan sok, supa), koja će razvodniti, odnosno odlepiti sekret od sluzokože i time olakšati njegovo izbacivanje.
 3. Kada dete leži, uzglavlje treba podići; kod malih beba koje bi trebalo da spavaju bez jastuka, može se staviti jastuk ispod dušeka na kome beba leži.
 4. Vlaženje vazduha u prostoriji gde boravi dete, postavljanjem ovlaživača prostorija (posude sa toplom vodom ili stavljanjem peškira na radijator). Na taj način se smanjuje suvoća sluzokože i neprijatan osećaj grebanja u grlu, te se ublažava kašalj.
 5. Održavati temperaturu vazduha u prostoriji gde dete boravi na 20 stepeni Celzijusa.
 6. Ne treba pušiti u kući/stanu.
 7. Često provetravanje prostorija i održavanje čistoće.

Važne napomene:

Detetu ne treba davati sirup za smirivanje kašlja, bez konsultacije sa lekarom.

Po preporuci lekara mogu se primenjivati i inhalacije.

Veće dete, od 3-4 godine, treba naučiti da posle kašlja ispljune sadržaj iz usta, kao i da redovno izduvava sekret iz nosa.