prekid dojenja

Nagli prekid dojenja težak je i za mamu i za bebu. On se koristi samo kada je neophodno odmah zaustaviti laktaciju, uglavnom iz medicinskih razloga .

Kada majka prestane da doji, njeno telo i dalje proizvoditi mleko. Ako se mleko ne izmlaza iz dojki javiće se prepunjenost i nelagodnost, napetost u dojci. Često se majke koje naglo prestanu da doje ne izmlazaju, misle da će ukoliko se izmlazaju stvoriti još više mleka. Majka mora da izmlaza mleko, ali samo do osećaja olakšanja i smanjena napetosti, jer ako se prepunjenost dojki ne tretira, majka rizikuje da dobije upalu dojke, mastitis. Mleko se može izmlazati ručno ili uz pomoć pumpice. Nije bitno koliko mililitara mleka će se izvući iz dojke, već je važan osećaj u dojkama. Važno je da se izmlazate do trenutka kada osećate da je napetost u dojci manja. Ukoliko je beba mala i sisala je na 2-3 sata majka će morati da se izmlaza po malo na dva sata da bi se napetost smanjila. Izmlazajte se uvek kada osetiti napetost u dojci, do momenta olakšanja, ne praznite dojke potpuno.

Nema potrebe da uskraćujete sebi tečnost (vodu) kada osetite da ste žedni. Kako dani prolaze tako će i razmak između dva izmlazanja biti duži. Nemojte podvezivati dojke, jer može doći do začepljenja (blokade) mlečnih kanala.

Hormonske promene koje se javljaju iznenadnim prestankom dojenja kod majke mogu izazvati neraspoloženje , promenjivo raspoloženje pa i depresiju, jer se za vreme dojenja luči hormon sreće (oksitocin). Veliki broj mama se plaši postporođajne depresije, dok mnoge od njih ni ne znaju da depresija može da nastupi i nakon završetka dojenja. Naravno, pojava depresije je povezana i sa razlogom za nagli prekid dojenja. Ova neočekivana emotivna promena često zadesi majke koje prestaju sa dojenjem u hitnim situacijama iz medicinskih razloga ili po preporuci neke druge osobe , a ne iz ličnog ubeđenja i odluke. Majke tada nagli prekid dojenja izjednačavaju sa neuspehom.

Kako da se lakše nosite sa vrtlogom emocija kod naglog prekida dojenja:

  • Odmarajte se, kvalitetno se hranite i unosite dovoljno tečnosti to će pomoći u regulaciji hormona.
  • Razgovarajte sa bliskim osobama koje razumeju kroz što prolazite.
  • Posvetite vreme sebi , bavite se omiljenim aktivnostima i hobijima.
  • Budite tu za vašu bebu, više budite zajedno.

Prekid dojenja za bebu ne predstavlja samo prestanak hranjenja. Ne postoji način da bebi objasnite zašto više ne može da sisa. Zamenite podoj drugim vidovima fizičke i emocionalne bliskosti. Sigurnost i povezanost sa bebom ne ostvaruje se samo putem dojenja. Maženje, igra, pričanje pomažu da se uspostavi neraskidiva veza sa detetom.