beba pranje ruku

Ceo svet se u proteklim mesecima našao u specifičnoj zdravstvenoj situaciji, gde zdravlje svih ljudi može biti sačuvano pravilnim i čestim pranjem ruku. Pravilno i učestalo pranje ruku štiti nas od mnogih zaraznih bolesti. Pranjem ruku sapunom i vodom štitimo sebe i svoje najbliže. Nameće se pitanje, da li smo do sada naučili ispravno da radimo tako „običnu“, svakodnevnu radnju – pranje ruku?

Svi bi trebalo da peru ruke po dolasku kući, pre i u toku pripreme hrane, naročito prilikom pripreme namirnica, pre i posle jela, pre i posle upotrebe toaleta, nakon poslova tokom kojih se ruke zaprljaju, nakon kontakta sa kućnim ljubimcima. Ko ima kijavicu i kašalj, potrebno je da pere ruke mnogo češće, nakon svake upotrebe maramice ili dodirivanja nosa i usta. Roditeljima se preporučuje da peru ruke pre svakog uzimanja bebe, naročito pre i posle presvlačenja pelene. Mame bi trebalo da operu ruke pre svakog podoja, odnosno pripreme mlečne formule. Ruke je potrebno prati i novorođenim bebama i deci.

Decu od najranijeg uzrasta treba učiti pravilnoj higijeni i kulturi pranja ruku.

Novorođenim bebama je potrebno da perete ruke više puta u toku dana, kod njih su šake veliki deo vremena savijene u pesnicu pa se između prstića nakuplja „prljavština“, zadržava se vlaga, ostaci mleka i sitna prašina od tkanine (garderobe, pamučne pelene). Nekoliko puta u toku dana, bebi nad lavaboom ili kadom operite ruke mlakom vodom uz obavezno otvaranje šake. Ukoliko beba „umoči“ ruke u pelenu ili stavi u pomadu, potrudite se da ne prinese ruku ustima i nosu, tada obavezno koristite bebi sapun i mlaku vodu (dobro isperite sapunicu pod mlazom vode). Opisujte vašem detu postupke pranja ruku, svaki put kad to radite. Pričajte šta radite i na koji način ( „Evo sada idemo ti i ja da operemo ruke i lice, da budeš čist/čista…sada ćemo da pustimo vodu…vidi kako voda šušti…“)

Kada bebi (odojčetu) počnu da rastu zubi ruke su stalno u ustima, tada više puta u toku dana perite bebi ruke, kao i kada krene sa uzimanjem čvrste hrane, kada beba krene da baulja, kada istražuje svaki ćošak kuće ili dvorišta.

Deca posmatraju i tako uče. Posmatraju roditelje pre svega, s toga svojim primerom pokažite deci najbolje, ako vi imate dobre higijenske navike i vaše dete će se u budućnosti ponašati isto (vi ste model ponašanja).

Dete koje može stabilno da stoji, može da počne da uči da pere ruke samostalno. Stepenik vam može biti od pomoći (plastično pomagalo koje ima neklizajuću podlogu, dodaje detetu na visini), ispred lavaboa, dete stane na njega uz vaše pridržavanje. Za početak pomozite detetu, da pokvasi ruke, stavi sapun (tečni) i razmaže ga između dlanova, zatim da trlja dlan o dlan,pa jednim dlanom gornji deo šake, pa drugim dlanom drugu šaku, pa prstiće, jedan po jedan, sa svih strana, da dobro ispere opet trljajući, zatim dobro osuši. Kako dete raste ohrabrujte ga da samostalno održava higijenu ruku. Možda ćete neko duže vreme morati da dete podsećate kada to treba da uradi, ali vremenom će po naučenom modelu prati ruke, posle upotrebe toaleta, pre i posle jela, posle igre….

Naučite dete da postoji razlika na koji način ruke pere u kući, a kako u drugim toaletima (restorana, kafića, igraonica). Pre svega da što manje stvari dodirne u tim toaletima, zatim kako da sipa tečni sapun (iako se nama podrazumeva, deci može biti zbunjujuća upotreba dozera), ruke se sapunjaju i ispiraju na isti način ali se nakon toga brišu ubrusom, koji se iskoristi za zatvaranje slavine. Mogu se koristiti i fenomati, samo bez dodirivanja (oprez, mogu biti bučni za dete).

Higijenske navike naučene od „malih nogu“ ne samo da će štititi zdravlje deteta, već će dete naučiti da brine o svom telu i svom zdravlju. Negujmo zdravstvenu kulturu, da bi bili zdraviji.