hranjenje bebe

Zdrava ishrana i težnja ka konzumiranju kvalitetnih i čistih namirnica posebno je bitna mamama beba od najranijeg uzrasta.

Dojenje se podrazumeva kao najbitnija i najzdravija hrana, u svakom pogledu, od samog starta. Ukoliko je potrebna dopuna dojenju, preporuka je birati proverene mlečne formule. A kada na red dođe nemlečna hrana, tu počinju dileme. Kada mame savladaju tehniku uvođenja novih namirnica (svaka namirnica pojedinačno, 3 dana, u malim količinama prepodne) onda se pojavljuje pitanje odabira namirnica, njihovog kvaliteta i čistoće. Tu se mame snalaze na različite načine, preko različitih kanala („provereno“, „domaće“, „od bake sa sela“).

I kada se svi uslovi ispune, počinje „igranka“. Tu svežu, čistu domaću cveklu dete ispljune, mršti se, okreće glavu. Teletinu koja je stigla direktno sa sela beba neće ni da okusi. Na ukus organskog karfiola beba pravi grimase kao da se gadi. Kako vreme prolazi mame postaju očajne, sve se više trude, a beba uporno odbija. A tek kada u parkiću čuju da komšinicina beba istog uzrasta sve jede, pa još u „ogromnim“ količinama, mame potonu sve dublje. Onda u igru ulaze crtani filmovi, tableti, mobilni telefoni, sve što treba da skrene pažnju detetu sa jela, jer jedino tako beba otvara usta i guta sve što joj se servira, potpuno nesvesna radnje koja se dešava. A kako vreme prolazi i beba postaje dete, polako se zaboravljaju principi zdrave ishrane, a u ishranu se uključuju fabričke „grickalice“ sa bar kodom. One su „ukusnije“, „primamljivije“ i deca ih ne odbijaju. I za čas se fina domaća boranija zameni „keksnofrutočokolinofinom“, svež grašak zamene razni burgeri (čijem se sastavu, nastanku i poreklu ne može ući u trag). Dete je već formiralo navike, draže mu je parče pice od komada pečene ribe, i iskustvo nam pokazuje da je kasno…

Ima i drugačijih scenarija, boljih, zdravijih. Potrebno je biti emotivno uključen od samog početka. Ishrana dece nije samo: mama sprema hranu, mama hrani bebu, beba otvara usta. Svaka beba je individua za sebe, posmatrajte bebu, komunicirajte sa njom, sagledajte njene potrebe. Formirajte dnevne rutine posmatrajući svoje dete, bebe vole da funkicionišu u okviru rutina, vole organizovane aktivnosti. Ne mora svaka beba da ima doručak u 8 sati, neke su spavalice pa vole kasnije da jedu. Ne mora svaka beba da voli kromir i šargarepu u duetu, neke bebe će bolje jesti neobične kombinacije ukusa. Hranjenje je timski rad! Mame spremaju hranu, ali sam čin hranjenja zahteva zajednički trud i emocije i mame i bebe. Pričajte bebi o svemu što radite…“evo mama ljušti šargarepicu, vidi kako je lepa, mmm ala će biti ukusno, kako će beba sve da smaže…“, zatim se zajedno hranite, neka beba pipne svaki obrok, neka proba da prinese ustima, uspeće vremenom. Može biti od koristi i ako hranu atraktivno aranžirate u tanjiru. Dozvolite bebi da vas hrani, da hrani omiljenu igračku. Ne obazirite se mnogo na količinu koju beba pojede, uglavnom je stvar očekivanja mama, a ne stvarna potreba deteta. Budite dosledni i uporni u odabiru zdravih namirnica i pripremi kvalitetnih, raznovrsnih obroka.

Neće biti uvek lako i uspešno , ali se trudite da bude zanimnjivo. Jer na taj način bebi stvarate kreativne uspomene, koje će se urezati u pamćenje kao lepe a vezane su za zdravu hranu.

Imajte na umu da nas deca stalno posmatraju, ona mogu da osete kada smo nervozni, kada nas nešto muči. Ako dete prilikom isprobavanja namirnica vidi zabrinutu i uplašenu mamu, shvatiće hranjanje kao nešto čudno, ali ako je mama nasmejana i rasterećena i beba će tako reagovati, čak iako joj se neka namirnica ne sviđa.

Jedite zajedno sa bebom, jer je lepše u društvu. I zapamtite, vi ste bebi najbolja podrška, bolja od svakog crtaća, video snimka ili igrice. Nećete zauvek moći da izbegavate nezdravu hranu, detetu će biti ponuđena kad tad, i probaće, ali ako vi čvrsto ostajete dosledni principima zdrave ishrane, onda će se završiti samo na probanju.

Svaka navika formirana u najranijem detinjstvu imaće odjeka kroz ceo život!

Zabavite se sa bebom u svemu što radite!