kupanje bebe

„Čistoća je pola zdravlja“ rekao je J.J. Zmaj, a učile su generacije godinama unazad. U jeku aktuelne pandemije higijena je dobila na značaju, jer se pravilno i učestalo održavanje higijene pokazalo kao odlična zaštita od bolesti. Higijena je sve ono što radimo kako bi smo sačuvali svoje zdravlje, sprečili bolesti, održavali čistoću i lepotu našeg tela i uma. Podjednako je važno održavati ličnu higijenu – higijena ruku, kože (tela), usta i zuba, odeće i obuće, higijenu fizičke aktivnosti, mentalnu higijenu – kao i higijenu u našem domu, vrtiću, školi i poslovnom okruženju.

Roditeljima novorođene dece od prvog dana je važno savladavanje veštine kupanja bebe, toalete očiju, nosa i ušiju, seckanje noktića. Oni svakoga dana uče i bivaju sve bolji i sigurniji u sebe. Isto je i sa bebama i decom, uče od prvog dana života zajedno sa roditeljima, zato je važno da roditelji uvek pričaju deci šta rade i način na koji rade (bebo draga sad ćemo da se kupamo, vidi kako je lepa vodica, da ti operemo glavicu, vrat, stomačić…).Uživajte u kupanju deteta jer će na taj način dete lakše savladavati kupanje. Stimulišite dete da u toku kupanja samostalno počne da pere svoje nogice, stomačić, vrat…pričajte o svim postupcima dok ih izvodite.

Kako deca rastu usvajaju i samostalno obavljanje lične higijene. Deca posmatraju i tako uče. Posmatraju roditelje pre svega, s toga svojim primerom pokažite deci najbolje, ako vi imate dobre higijenske navike i vaše dete će se u budućnosti ponašati isto (vi ste model ponašanja). Dete koje može stabilno da stoji, može da počne da uči da pere ruke samostalno (ako može link ka tekstu o pranju ruku).

Čim beba dobije prve zubiće potrebno ih je svakodnevno prati. U početku roditelji čiste zubiće tako što stave na prst gazicu natopljenu vodom i prebrišu svaki zubić. Deca starija od godinu dana mogu, uz asistenciju roditelja da peru zube četkicom i pastom ( birati paste prilagođene uzrastu). Podržite dete u procesu osamostaljivanja u obavljanju svih aktivnosti.

Bebama se garderoba menja više puta u toku dana jer se brzo zaprlja. Vodite računa o načinu održavanja higijene bebine garderobe (pere se odvojeno od garderobe odraslih, na visokim temperaturama). Nastavite sa praksom svakodnevne promene detetove garderobe, čak iako nije vidno zaprljana. Kada dete „izađe“ iz pelena i počne da nosi veš, menjajte ga posle svakog kupanja ili pranja genitalija.

Birajte sa decom pribor za održavanje higijene češljeve i četke za kosu, ogledalca, peškire, paste i četkice, jer će im biti zanimnjivije da to što su birali samostano koriste. „Čisto telo da ti bude celo“!

Praktikujte od najranijeg uzrasta svakodnevne šetnje sa bebama i što češći boravak u prirodi. Izvodite decu svakoga dana da se „istrče“ , fizička aktivnost je neophodna za zdrav i pravilan razvoj, a kada dete bude u odgovarajućem uzrastu poželjno je da se bavi sportom.

Ne smemo zanemariti značaj mentalne higijene, možda ne podrazumeva određene fizičke radnje i veštine koje bi se mogle naučiti, ali bavljenje sobom, svojim osećanjima, čitanje , opuštanje , druženje, razvijanje kreativnosti , uživanje u muzici, negovanje dobrih odnosa sa drugima je potrebno kako odraslima tako i deci.

Prenesite pozitivne osobine na Vaše dete, a kada kod deteta ispravljate neke negativne, razmislite da li prvo kod Vas treba iste korigovati.