beba temperatura

Vaše dete prvi put ima temperaturu, zabrinuti ste! Obavili ste lekarski pregled, dijagnoza je postavljena, dobili ste lekove , ali još uvek ne znate kako da pomognete detetu.

Postupci su jednostavni, vi to možete!

Pažljivo slušajte savete lekara, posebno one koji se odnose na način uzimanja lekova. Zapišite šta Vam je lekar savetovao. Ako ste taj momenat propustili zamolite farmaceuta da Vam napiše na kutiji leka koliko leka treba da date (obično je to sirup) i u kojim vremenskim intervalima.

Lekovi za snižavanje temperature su obično na bazi paracetamola ili ibuprofena. Razmak između dve doze sirupa na bazi paracetamola je od 4 do 6 sati, a na bazi ibuprofena od 6 do 8 sati. Doze se određuju prema uzrastu i telesnoj težini deteta. Proverite šta piše u uputstvu za upotrebu leka. Najlakše je da preporučenu količinu leka odredite putem graduisanog šprica. U nekim lekovima (sirupima) se nalazi graduisana merica za doziranje leka ili kašičica. Nemojte koristiti kućne kašičice, one su različite veličine i nije moguće precizno odrediti dozu leka.

Lekar Vam može savetovati i lek u vidu čepića (supozitorija) koje se plasiraju rektalno ili ponekad kombinaciju lekova (naizmenično davanje sirupa na bazi paracetamola i ibuprofena).

Lek dajte detetu kada je temperatura izmerena ispod pazuha (aksilarno) preko 38,5 stepeni.

Dete raskomotite, provetrite prostoriju, neka temperatura u prostoriji ne prelazi 22 stepena.

Kupajte dete u mlakoj vodi  (ne hladnoj) do 10 minuta. U kadicu stavite igračke da zabavite dete. Uvite dete nakon kupanja samo u čaršav ili peškir. Ostavite ga na kratko, tako vlažno da se osuši. Nakon toga mu obucite tanju , pamučnu i širu garderobu.

Dete možete rashladiti i orošavanjem. Pokvasite pelenu, sunđer ili manji peškirić mlakom vodom, prebrišite i kvasite čelo, vrat, ruke, noge…pustite da se osuši na vazduhu.

Nudite dete da češće uzima tečnost (vodu, sveže ceđene sokove, kompote, bistre supe). Apetit je obično smanjen , pa treba davati lako svarljive, manje i češće obroke.  Ako se radi o bebi koja sisa, češće je dojite.

Očekujemo da temperatura u roku od sat vremena od davanja leka polako počne da se snižava (pola do jednog stepena). Ne treba očekivati da će odmah temperatura pasti na normalnu (ispod 37 stepeni).

Zapišite kada ste dali lek, koju dozu i kolika je bila temperatura u tom trenutku.To će Vam olakšati praćenje kretanja temperature i pravilno davanje lekova. Ako dete po isteku 4 ili 6 sati nema temperaturu nema potrebe da mu dajete lek protiv temperature (antipiretik).

Ako detetu poraste temperatura preko 38,5 stepeni, pre isteka tog vremena, pokušajte da povećate razmak do sledeće doze kupanjem i rashlađivanjem. Nemojte iz straha smanjivati razmake između dve doze leka ili povećavati preporučenu dozu.

Ako dete uzima tečnost, živahno je, ne odbija obroke i nema druge simptome, ne treba da brinete, vremenski intervali bez temperature će postepeno biti sve veći i očekujemo da će se dete za par dana oporaviti.

Ako dete ne reaguje na dati lek, temperatura i dalje ostaje visoka ili raste preko 39 do 40 i pored svih preduzetih mera, odbija da uzima tečnost i hranu, veoma je pospano, ječi, stenje, veoma je bledo, malaksalo ili ima i neke druge simptome, javićete se na kontrolni lekarski pregled.