beba nega zuba

Pojava prvog zubića za roditelje predstavlja veliko zadovoljstvo i slavlje, a istovremeno može biti i veliki stres. Pojedinim bebama zubići izrastu bez ikakvih simptoma, dok druge bebe imaju mnogobrojne, različite tegobe. Ne postoje dve iste bebe, koje se isto razvijaju i rastu. Neke se rode sa jednim ili dva zuba, dok neke prohodaju bez ijednog zuba. Higijenu bebinih desni, dok još zubi nisu izbili, treba obavaljati redovno tako što se desni brišu sterilnom gazom obmotanom oko kažiprsta i natopljenom fiziološkim rastvorom.

Rast zubića najčešće počinje od 3 meseca i završava se oko 15 meseca. Do kraja treće godine dete ima 20 mlečnih zubića, a oko šeste godine dolazi do zamene mlečnih zubića stalnim zubima.

Simptomi koji se javljaju pri nicanju zubića su: pojačano lučenje pljuvačke, stavljanje rukica u usta, odbijanje čvrste hrane, otok desni, razdražljivost, uznemirenost, buđenje u toku noći, pojava tečnije stolice (nikako proliv) i ponekad blago povišena temperatura (ne preko 38 stepeni). Desni mogu biti crvene, otečene i bolne na dodir. Kada se pojavi neki od navedenih simptoma ne znači da će zubić sutradan da se pojavi, to je faza pripreme, koja se najčešće javlja par dana pre izbijanja i par dana nakon izbijanja zubića.

Tegobe koje se jave prilikom rasta zubića se mogu ublažiti na više načina:

  • Rashlađivanjem desni – korišćenjem raznih glodalica koje se mogu ohladiti u frižideru, nikako ih ne treba zamrzavati jer se beba može povrediti zaleđenom glodalicom. One su obično gumene, različitog oblika i dezena prilagođene bebi.
  • Masažom desni operite dobro ruke i kažiprstom masirajte bebine desni. Postoje različiti gelovi sa kojima se vrši premazivanje i masaža desni. Gelovi sadrže lekovite biljake, hijaluronsku kiselinu ili anestetik sa lokalnim dejstvom . Treba ih koristiti prema uputstvu proizvođača adekvatno uzrastu deteta.

Pojačano lučenje pljuvačke može da izazove iritaciju ili osip oko usana, što može biti pogodno mesto za infekciju. Preporučuje se redovno umivanje , posušivanje predela oko usana, mazanje neutralnih krema kako bi se sprečio nastanak iritacije. Ispod glave tokom spavanja treba staviti pamučnu pelenu i često je menjati kako bi bebino lice i obrazi uvek bili suvi.

Prvu posetu zubaru potrebno je obaviti oko šestog meseca , a najkasnije do prve godine. Tada ćete od stomatologa dobiti uputstvo o pravilnom održavanju higijene zuba. U početku se zubići čiste gazom i fiziološkim rastvorom, a nakon toga se preporučuju dečje četkice za zube i paste po preporuci stomatologa.