mama tata dojenje

Za zdrave bebe rođene blizu termina uspostavljanje laktacije će ići uobičajeno uz pomoć i podršku porodice. Možete se suočiti sa poteškoćama ako su bebe prevremeno rođene, male telesne težine i nemaju dovoljno snage da sisaju.

Uredite kutak za dojenje po Vašoj meri. Sve stvari koje su vam potrebne treba da budu na dohvat ruke (jastuci, pelena, voda, telefon…). Pomoći će Vam jastuk za dojenje ili neki veliki jastuk. Neka Vaš krevet bude u blizini bebinih krevetića da bi ste štedeli snagu naročito kada se odmarate ili noću. Isprobavajte različite položaje za dojenje. Pravi položaj je onaj u kome je udobno i Vama i bebama.

Ukoliko bebe dojite na zahtev, redosled koju dojku ćete prvo ponuditi jednoj bebi, a koju drugoj, nije bitan: možete staviti bebu svaki put na različitu dojku ili menjati strane blizancima na 24 sata ili svako dete može imati svoju dojku.

Da li ćete dojiti pojedinačno svaku bebu ili obe bebe istovremeno zavisi od vas i beba, većina majki kombinuje više različitih položaja prilikom podoja. Dojenje obe bebe istovremeno može uštedeti vreme i pomoći kod uspostavljanja rutine za bebe. Ukoliko jedna beba lepo sisa i prazni dojku, a druga slabije, ne brinite doći će do refleksa otpuštanja mleka, tako da će druga beba lakše moći da sisa. Neki roditelji se osećaju sigurnije ako, bar u početku, vode beleške o podojima (razmacima između podoja, dužini trajanja podoja, redosledu dojki za svaku bebu) .

Možda ćete se suočiti sa strahom od nedostatka mleka . Utisak da postoji nedostatak mleka je obično prividan. Uz podršku, redovno izmlazanje mleka, često stavljenje beba na dojku, redovnu ishranu, dovoljno sna i podršku, stimulisaćete stvaranje veće količine mleka.

Ukoliko i pored toga, izabrani pedijatar nakon pregleda i merenja beba utvrdi da bebe sporo ili nedovoljno dobijaju na težini uvek je prva opcija isključivo dojiti na zahtev pa dodavati izmlazano mamino mleko. Izmlazajte mleko 8 do 12 puta dnevno . Vreme potrebno za jedno izmlazanje je od 20 do 40 minuta ukoliko koristite duplu električnu pumpicu za istovremeno pražnjenje obe dojke, a duže ukoliko koristite manuelnu pumpicu. Budite spremni da je to iscrpljujuće, da tokom izmlazanja ne možete biti posvećeni bebama i da Vam treba pomoć porodice.

Ako pedijatar ili neonatolog prepiše dojenje uz dodatak mlečne formule, formulu treba dati na kraju podoja, a ne umesto podoja. Nemojte koristiti flašice i cucle za davanje mlečne formule. Cilj nam je da podstaknete i održite stvaranje mleka. Upotreba flašica i cucli može negativno uticati na dojenje.

Zapamtite, proizvodnja mleka se može povećati ili održati samo čestim pražnjenjem dojke.

Budite nežni prema sebi, fokusirajte se na dobre stvari! Budite ponosni na svoja dostignuća kako velika tako i ona mala.