beba nemlecna ishrana

Hranjenje prema potrebama deteta podrazumeva prilagoditi savete i preporuke individualnim potrebama deteta, kao i mogućnost prilagođavanja osnovnih preporuka ishrane prema tradiciji i običajima sredine u kojoj živimo. Budite fleksibilni i prilagodite jelovnik prema vašem detetu.

Prva hrana koju dajemo mora biti skuvana, u početku pasirana, a kasnije izgnječena ili sitno iseckana. Daje se kašičica – dve, pa povećavati. Kada je dete probalo nekoliko vrsta hrane i ako smo ustanovili da nema pojave alergija možemo pristupiti kombinovanju dve ili više vrsta namirnica. Ukoliko dete odbija ponuđenu hranu, ne prisiljavajte ga, već probajte sutradan ponovo da ga ponudite. Kada dete posle određenog broja zalogaja počne da okreće glavu, negoduje ili izbacuje hranu iz usta, to znači da je sito i nemojte insistirati sa nuđenjem hrane.

Nije od značaja koju hranu dajete prvu, da li je voće ili povrće ili žitarice.Važno je da se zna da hranu za decu ne treba soliti, ali ni šećeriti.

 

Predlog namirnica po mesecima:

U 5. mesecu – probanje hrane

Povrće : bundeva, šargarepa, krompir, tikvica (termički obrađena, pasirana)

Voće: jabuka

Žitarice: pirinčane ili kukuruzne pahuljice

Sa 6 meseci – sve već navedeno uz dodatak novih namirnica

Povrće: spanać, keleraba, blitva, karfol, čičoka , batat

Voće : banana, kruška, šljiva.

Žitarice: pirinčane, kukuruzne ili pšenične pahuljice.

Meso: mesne supe , piletina (batak, karabatak ), ćuretina, junetina , jagnjetina

Maslinovo ulje

Sa 7 meseci – sve već navedeno uz dodatak novih namirnica

Postepeno davati  tvrdo kuvanog žumance, započeti sa jednom četvrtinom, a onda svake sedmice povećavati za četvrtinu, te se tako celo žumance može dati kroz mesec dana.

Voće: kajsija, nektarina, breskva

Mlečni proizvodi : jogurt , kiselo mleko

Puter (maslac)

Sa 8 meseci – sve već navedeno i

Povrće: boranija , brokoli , paradajz, paprika

Voće: dinja, trešnja, višnja, smokva,

Žitarice: ražene, ovsene, ječmene u obliku pahuljica  ili kao hleb, keks, testenine bez jaja

Meso: riba (pastrmka, oslić, losos)

Sa 9 i 10 meseci – sve već navedeno i

Povrće: kelj, mladi grašak, plavi patlidžan, krastavac, kuvana cvekla, sočivo

Voće: lubenica

Meso : jaretina

Pečurke : šampinjoni

Mleko i mlečni proizvodi: mladi sir, pavlaka , kajmak

Sa 11 i 12 meseci – sve već navedeno i

Povrće: luk, prazilul, celer, paškanat, peršun, pasulj

Voće: pomorandža, mandarina, jagoda

Sa 12 meseci – sve već navedeno

Decu i dalje treba nuditi majčinim mlekom (2-3x dnevno). Tokom jednog dana dete bi trebalo da ima 3 glavna obroka i 2-3 užine. Od tečnosti, sem mleka, nudimo vodu i sveže ceđene sokove (bez šećera).Količina soka ne treba da prelazi 100 ml u toku dana.Najzdraviji su prirodni, ceđeni sokovi bez dodatog šećera. Možete davati sve vrste voća i povrća i deci koja nisu dojena uvesti kravlje mleko.

U ovom uzrastu možete ponuditi  i celo jaje (pečeno ili kuvano). Nastavljamo sa davanjem mesa i žitarica, a samo od apetita vašeg deteta  zavisi vrsta, količina i način pripremanja tih namirnica. Količina hrane krajem prve godine iznosi obično 4 do 6 supenih kašika voća ili povrća, ¼  voćke, do dve supene kašike mesa/ribe, ½  šolje cerealija ili testenine. Poštujte njihove želje i onda kada uzimaju manje količine hrane nego ranije ili kada preskaču obroke. Ne insistirajte na ishrani po svaku cenu.

Kad se uvedu obroci dete svakodnevno treba da jede namirnice iz svih grupa : povrće, voće, mleko ili mlečne proizvode, meso ili jaje , masnoće (različite vrste ulja, puter, maslac).