hranjenje bebe

Priprema namirnica za svakodnevnu upotrebu u ishrani odojčadi i male dece treba da bude zadovoljstvo za roditelje koji žele da hrane svoju decu najbolje moguće. Nije zanemarljivo da je ova priprema krajnje jednostavna, namirnice pristupačne, a sve zajedno i veoma isplativo.

Kada se pripremate za ovu kreativnu avanturu potrebno je obezbediti dobar blender, šerpice, tegle i plastične posudice koje će služiti isključivo za pripremu, čuvanje i hranjenje bebe.

Priprema voća

Priprema voća podrazumeva pravilan izbor svežih i neoštećenih plodova na pijaci. Kada je izbor voća sužen i ograničen može poslužiti i zamrznuto voće. Sveže voće operite pod mlazom tekuće vode, oljuštite, izvadite srž,opet operite, iseckajte na kockice,skuvajte na pari ili sa sasvim malo vode. Izbledirajte ili dobro propasirajte, pustite da se ohladi do sobne temperature.

Kada dajete prvi put voće, ponudite malu količinu, samo po par kašičica, tek toliko da beba proba i da procenite da li je beba alergična na određenu voćku. Postepeno povećavajte količinu, svaki sledeći dan ponudite nekoliko kašičica više. Kada beba nauči da jede određenu voćku onda joj dajte sveže voće (bez kuvanja), izbledirano ili ignječeno. Sveže voće se daje obično oko 8.meseca jer do tada bebe teže vare vlakna koja se nalaze u voću.

Banane, dinje, lubenice, grožđe, maline i još poneko drugo voće ne treba kuvati. Ako je voće tvrđe npr. jabuke, kruške, možete ga peći u rerni.

Povremeno kombinujte sveže voće sa kuvanim ili pečenim, ili dajte mešavinu dve ili tri voćke koje ste predhodno isprobali. Voće možete mešati sa žitaricama, sa jogurtom, mlekom, kesom ili ga davati samostalno.

Ne treba dodavati šećer, a ni drugi zasladjivače.

Kašica koja se daje bebi treba da bude uvek sveže pripremljena, najbolje neposredno pre davanja.

Voće je neophodno svakodnevno davati bebama i deci jer obiluje vitaminima, mineralima, antioksidanskima, vlaknima i prirodnim šećerima koji su neophodni za pravilan rast i razvoj, kao i za razvoj imuniteta.