dete igra

Samopouzdanje, kao važna komponenta dečjeg emocionalnog razvoja, jeste osećanje deteta da je sposobno, ali istovremeno i voljeno, a razvija se sa iskustvom i novim saznanjima. Deca počinju rano da razvijaju sliku o svojim dostignućima, tako što probaju, pa ne uspeju, ponovo probaju i ne uspevaju i na kraju probaju i uspeju.

Kako roditelji mogu da pomognu razvoju samopouzdanja kod svog deteta?

Pohvalite trud, a ne ishod: Pohvalite dete uvek za uloženi trud, čak i kada nije bilo baš uspešno. Deca koju roditelji hvale zato što su marljiva i istrajna, shvate da onaj ko želi nešto da nauči ili savlada neku veštinu mora da bude strpljiv i da uloži trud.

Budite spontani i nežni sa svojom decom: Stvorite toplo, porodično okruženje, posvetite se detetu. Vaša ljubav i naklonost će pomoći detetu da razvije samopouzdanje. Grlite i ljubite decu i  ohrabrite ih kad vidite da probaju nešto u čemu ranije nisu bili dobri.

Kažite detetu: Tu sam za Tebe; Slušam Te šta kažeš; Verujem Ti; Niko nije dobar u svemu odmah, to što još uvek ne možeš, uspećeš da savladaš; Izgledaš zadovoljno kada si uspeo; Kad dete naidje na prepreku, pokažite mu da znate da ono samo može da donese odluku, te ga pitajte šta predlaže kao rešenje; Često govorite Volim Te i pokazujte to.

Budite pozitivan uzor: Negujte i ojačajte svoje samopouzdanje i Vaša deca će imati na koga da se ugledaju.

Naučite dete kako da postavi i ostvari ciljeve: Zajedno sa detetom treba da definišete ciljeve koji nisu preteški i neostvarivi, ali nisu ni prelaki. Oni treba da budu pozitivan izazov za dete. Nemojte  umesto deteta da radite zadatke ili preuzmete obaveze. Uključite ga u dnevne aktivnosti, u skladu sa godinama – vraćanje igračaka na mesto, slaganje knjiga, svoje odeće, nameštanje kreveta, postavljanje i raspremanje stola, zalivanje cveća.

Pomozite detetu da savlada strah od neuspeha: Učite dete da su greške, padovi i neuspesi apsolutno prihvatljivi i nužan deo života i da nema uspeha bez ponekih neuspeha. Ohrabrite dete da isproba nove stvari i savlada izazove. Pomozite da otkrije šta ga najviše zanima.

Očekujte da se Vaše dete dobro ponaša: Uočite šta Vaše dete radi dobro i pričajte o tome. Budite objektivni i iskreni. Recite mu da se ponosite njime. Deca mogu biti sumnjičava ako ih često hvalite, ali ako vas “slučajno” čuju da ih hvalite pred drugima, ponekad im to više znači. Takođe je dobro i da omogućite detetu  prilagodjeno, u skladu sa uzrastom, da izabere npr. šta želi da obuče, sa čime želi da se igra i sl. Nemojte uporedjivati decu, jer stiču utisak da ne mogu zadovoljiti Vaša očekivanja i da nisu dovoljno dobra, to smanjuje samopouzdanje.

Ponosite se postignućima svoje dece: Kod kuće na vidljiva mesta stavite portrete svoje dece, fotografije članova porodice, zatim dečje crteže, možete ih i uramiti, napravite izložbu medalja, trofeja i pohvalnica. Deci to pomaže da se osećaju prihvaćena, da ih cenite i da razumeju da ih volite i onda kada nešto pogrešno urade, pa burnije reagujete zbog njihovog ponašanja.