Drage mame, možda ste iz nekog razloga prekinule dojenje. Bile ste bolesne, uzimale ste lekove koji su kontraindikacija za dojenje ili je beba bila bolesna, u bolnici, odvojena od vas. Nekad je razlog za prekid dojenja otežano, bolno dojenje, ragade ili upala dojke ili ste uveli mlečnu formulu jer ste mislili da nemate dovoljno mleka ili da Vaše mleko nije kvalitetno. A možda ste jednostavno, samo želeli da prekinete laktaciju.

Posle nekog vremena ste razmislili i odlučili da opet započnete dojenje.

Nije jednostavno, ali je moguće. Ne treba očekivati da će mleko samo odjednom da poteče niti da će laktacija biti odmah u punom obimu kao ranije, ali polako…potrebno je vreme, strpljenje i upornost.

Započnite sa češćim stavljanjem bebe na dojku (10 – 12 puta dnevno). Obavezno se udobne smestite, stavite bebu pokraj sebe, najbolje dok je još u polusnu. Usnula beba lakše sisa. Ne preskačite noćne podoje. Mazite se sa bebom, pustite je da sama miriše dojku, dohvati usnicama i jezikom kap dve istisnutog mleka. Proverite da li je dobro postavljena na dojku. Ako se beba buni, zabacuje glavu, izvija unazad, plače i zacenjuje, zastanite. Napravite pauzu, promenite položaj , pa pokušajte ponovo. Nakon podoja dohranite bebu mlečnom formulom. Količina mleka je ista ona koju ste koristili i prethodnih dana.

Uzimajte redovne obroke i oko 2,5 l tečnosti dnevno. Možete koristi biljne preparate za stimulaciju laktacije. Nakon podoja se dodatno možete nežno izmlazati do 15 minuta.

Najbolja stimulacija za stvaranje mleka je dojenje, blizak kontakt sa bebom, a tek onda izmlazanje i sredstva za stimulaciju laktacije.

Nije loše da koristite sistem za relaktaciju. Možete ga kupiti ili improvizovati. Tako ćete biti sigurni da beba neće biti gladna, a beba će zadovoljno sisati. U početku će to biti veće količine mlečne formule, a nakon nedelju – dve, kad budete osetili da se dojke pre podoja pune, a posle podoja prazne, možete postepeno smanjivati količinu mlečne formule za 10 do 30 ml dnevno.

Kad započnete sa smanjivanjem količine mlečne formule, povremeno izmerite bebu, kontrolišite broj mokrih pelena.

Ako vidite da beba napreduje u telesnoj težini, da ima uredne stolice, nekoliko mokrih pelena dnevno…na pravom ste putu.

Koliko god mleka da imate, makar da su to i male količine, one su dragocene. Osećaj bliskosti koji uspostavljate sa Vašom bebom je nezamenljiv. Nemojte sebe forsirati! Svaki psihički pritisak, bilo da je od okoline, bilo da sami sebi pravite pritisak, dovodi do stresa i blokade isticanja mleka.

Ako dojite uz suze, sa bolnim izrazom lica i u grču dok Vas drugi hrabre i govore da to tako mora i da izdržite, znajte da to nije tako.

Dojenje treba da bude uživanje i za Vas i za bebu.