roditeljska podrska razvoju

Ulazak u brak predstavlja zajednicu koja podrazumeva složene emocije I očekivana pravila ponašanja, doneta kroz jasno dogovaranje ili prećutno uspostavljena spontanim usaglašavanjem ili spontanim prihvatanjem od strane jednog ili oba partnera. Oba partnera nastoje da ispune svoja očekivanja. Medjutim, sa dolaskom bebe na svet partneri dobijaju nove uloge: raspodelu osnovne brige, poslova i zaduženja, autoriteta i moći u procesu vaspitanja.

Majke i očevi obično imaju unapred ideje (nekad i ne izrečene, ponekad čak i nesvesne) o tome kako bi „taj posao“ trebali da obavljaju i zašto bi to trebalo da se radi na određeni način, za određeno dete u određenoj porodici:

  • Možemo li biti dobri roditelji, imati posao ili karijeru i dalje ostati u srećnom braku?
  • Da li se podjedanko osećamo pripremljeniza roditeljstvo?
  • Da li ćemo oboje učiniti sve što je potrebno da naš brak opastane i napreduje?
  • Da li će se odluke o braku i vaspitanju dece donositi na način koji oboje smatramo adekvatnim?

Odgovori na ova i mnoga druga pitanja umnogome zavise od načina na koji su partneri živeli u prethodnoj fazi života, a to je faza pre začeća deteta. Ideje o tome kako će se roditelji ponašati često se zasnivaju na njihovom sopstvenom detinjstvu, i začinjene su iskustvima iz ličnog života ili okruženja. S obzirom da ne postoje osobe koje su odrasle na potpuno isti način, sigurno će postojati varijacije u tome kako roditelji misle da bi trebalo odgajati bebu. A uticaj nije samo njihov već se računa se i njihovo bračno iskustvo. Ulazak u roditeljstvo sa nerazrešenim problemima iz prethodne faze partnerskog odnosa nosi rizik za produbljivanje krize u partnerskom odnosu i rizik za upliv nerazrešenih partnerskih problema u roditeljstvo. Da li će bračni odnos biti bolji ili ne nakon rođenja deteta zavisi kako su partneri rešili zadatke pred kojima su se našli po formiranju braka: uspostavljanje granica između partnerskog odnosa i okruženja, odnosno odnosa sa primarnim porodicama porekla, prijateljima, drugim pojedincima, spremnost partnera da rade na održavanju i trajanju odnosa, brige, pažnje emocionalne razmene, uspostavljanje obrazaca komunikacije, sposobnosti za prepoznavanja i rad na neslaganjima koja su neizbežna, intimnosti, balansa snaga, specifičnih zadataka.

Dete supružnicima može povećati osećaj zadovoljstva u vezi i van nje, ali takođe iskomplikovati dotadašnje odnose. U skoro svim situacijama sa rođenjem deteta dolazi do potpune promene organizacije, do promene svakodnevnih aktivnosti i načina provođenja slobodnog vremena, ukoliko ga supružnici imaju. Pažnja se uglavnom posvećuje detetu, a vreme koje su ranije posvećivali jedno drugom se znatno smanjuje.

Sa ulaskom u roditeljstvo potrebno je uspostaviti granice između bračnog i roditeljskog subsistema. Odnos bračnog i roditeljskog podsistema u okviru porodice kao sistema može biti različit.

Dobra i uspešna bračna i roditeljska koalicija je veliki zaštitni faktor za dete i jedna od porodičnih snaga. Uspešna bračna relacija je bitan kvalitet za funkcionalno roditeljstvo i funkcionalno porodično funkcionisanje.

Važno je imati na umu da bez obzira da li ste vi i drugi roditelj vašeg deteta u braku, zabavljate se, odvojeni ste trenutno ili ste se razveli, vaše dete bi trebalo da roditelje posmatra u pozitivnom kontekstu. Roditelji daju svojoj deci prvi model onoga što je veza i kako ona izgleda. Zbog toga je toliko važno da detetu pokažete pozitivan, produktivan odnos pun poštovanja. Odnos bi trebalo da bude kvalitetan bez obzira na status emotivne veze roditelja. Roditeljstvo mora biti partnerstvo koje se gradi i predstavlja snažni temelj detetu, a uključuje oba roditelja. Roditelji bi trebalo da podržavaju međusobne odluke i rade kao jednina u cilju podizanja svog deteta. Snažna veza sa roditeljstvom smanjuje detetov stres i pruža mu sigurnost. Skladno zajedničko roditeljstvo takođe pomaže svakom roditelju da uravnoteži odgovornost roditeljstva tako što ima drugu osobu na koju se može osloniti i zajedno sa njom donosi odluke. Na taj način se smanjuje stres.

Evo nekoliko saveta o tome kako uspostaviti pozitivan odnos sa roditeljstvom:

  • Ne govorite negativno o drugom roditelju pred detetom.
  • Izbegavajte svađe i vežbajte mirne, produktivne diskusije pred detetom.
  • Postavite kao rutinu da vi i drugi roditelj razgovarate privatno o vašem detetu, uključujući sve odluke o kojima treba razgovarati i doneti zajedno. Zajedno razgovarajte i dogovorite se o roditeljskim strategijama (disciplina, vreme spavanja, očekivanja itd.).
  • I najvažnije-ostanite dosledni.