patronaza

Buduće mame i tate često su zabrinute kako će brinuti u bebi kada dođu kući iz porodilišta. Presvlačenje, kupanje, dojenje, obrada pupčanog patrljka sve se to čini kao prepreka u prvim danima bebinog života, ali za sve roditelje tu je patronažna sestra koja ih uči o svim tim stvarima. Svaki dom zdravlja ima polivalentnu patronažnu službu u kojoj rade visoko obrazovane medicinske sestre. Patronažnu sestru mogu da očekuju trudnice, porodice sa novorođenčetom, kao i porodice sa odojčetom i malim detetom.

Tokom boravka u porodilištu (Beograd) mame ostavljaju svoje podatke, tačnu adresu stanovanja (gde žive, bez obzira šta piše u dokumentima) i kontakt telefon. Sva porodilišta u Beogradu, svakoga dana dostavljaju podatke o mamama koje napuštaju porodilište, telefonskom savetovalištu Halo beba. Medicinska sestra iz Halo bebe kontaktira mame da proveri tačnost podataka, kao i da preciznije odredi lokaciju gde žive mama i beba, da proveri kako se snalaze po dolasku kući i da ih obavesti o dolasku patronažne sestre. Zatim sve te podatke klasifikovane i precizno sređene Halo beba šalje polivalentnim patronažnim službama domova zdravlja. Patronažna sestra dolazi u porodicu dan po izlasku mame i bebe iz porodilišta. Svaka patronažna sestra ima svoj mikrorejon na opštini koju pokriva taj dom zdravlja (porodilišta i domovi zdravlja van Beograda imaju drugačiji metod prijave i obilaska babinjara i novorođenčadi).

Svi „novopečeni“ roditelji u našoj zemlji imaju pravo na posetu patronažne sestre.

Patronažna sestra ili kako je roditelji često nazivaju „prijatelj porodice“ ima cilj da mamu i tatu nauči i obuči da potpuno samostalno obavljaju svakodnevnu negu bebe. Mami pomaže da se uspostavi i održi dojenje, daje savete u vezi higijene i nege mame posle porođaja, tatama pomaže da nauče kako se beba presvlači, kako se kupa, kako im se čisti nos, seku noktići ili obrađuje pupčani patrljak. Sve ovo ali i još mnogo finih i delikatnih, neopipljivih stvari u porodici radi i posmatra patronažna sestra. Ona je podrška i pomoć roditeljima da se adaptiraju na sve novonastale situacije sa bebom ali i da uspostave harmoničan porodični odnos.

Patronažna sestra dolazi u pet poseta porodici po izlasku mame i bebe iz porodilišta, posete se realizuju po dogovoru sa porodicom i proceni patronažne sestre.

Zasnivanje odnosa poverenja sa porodicom, je važan zadatak patronažne sestre. Izgradnja otvorenog i podržavajućeg odnos od prvog susreta je bitna jer se patronažna sestra „druži“ sa porodicom duži vremenski period. Kada novorođenče poraste u odojče, patronažna sestra će vas posetiti i pokazati kako da stimulišete psihomotorni razvoj bebe, kako da nahranite bebu čvrstim namirnicama, ukazaće vam na značaj preventivnih pedijatrijskih pregleda. Svojim stručnim, ali toplim, savetima pomoći će vam da se izborite sa dilemama i izazovima koje odrastanje bebe sa sobom nosi.

Budite iskreni i otvoreni prema patonažnoj sestri, pitajte i slušajte, jer su patronažne sestre zdravstveni radnici na koje možete da se oslonite tokom celog perioda odrastanja.