beba sirup

Da bi lek koji je lekar prepisao bio efikasan veoma je važno da ga na pravilan način date detetu.

Pre davanja leka treba da se upoznate sa nazivom leka, dozom leka, načinom davanja, razmakom između doza, dužinom trajanja terapije (koliko dana dajete lek detetu), načinom čuvanja leka. Ako u kućnoj apoteci slučajno imate lek od ranije, proverite rok upotrebe leka i da li ste ga čuvali na propisan način. Neki lekovi se čuvaju u frižideru, neki samo na suvom, hladnom i tamnom mestu.

Uvek pročitajte uputstvo pre davanja leka. Pitajte lekara, farmaceuta , medicinsku sestru da vam objasne kako da date lek detetu. Zapišite ili tražite da vam zapišu tačnu dozu leka (koliko mililitara leka) i razmak između doza. Čuvajte lek u originalnom pakovanju, na bezbednom mestu od deteta. Ako detetu dajete više lekova vodite evidenciju, pišite koji lek kada treba da date i da li ste ga dali (čekirajte ili stavite plus pored predviđenog termina za davanje leka). Ako imate dvoje i više dece koji su istovremeno bolesni, vodite evidenciju o davanju lekova za svako dete, razdvojite lekove i uskladite termine za davanje lekova. Kada dajete lek uveče ili noću, prvo se razbudite, a onda dajte detetu lek. Vodite računa da uvek bude dovoljno svetlosti kako biste pročitali naziv leka i bili sigurni u spremljenu dozu.

Ako dete pije antibiotik, veoma je važno da se poštuje razmak između dve doze leka i dužina trajanja terapije (koliko dugo lek dete treba da pije). Ako je lekar prepisao da se lek uzima na 6, 8 ,12 sati ili jednom dnevno, odredite razmake tako da i vama i detetu bude ugodno, u skladu sa vašim dnevnim ritmom. Ne bi trebalo da razmaci između doza budu takvi da morate u sred noći da budite dete kako bi mu dali lek. Dete će se tada uznemiriti, plakati, a desiće se i da lek prospete ili ga dete ispljune. Ako detetu bude posle par dana bolje, nemojte samoinicijativno „izbaciti“ antibiotik iz upotrebe. Neka dete popije lek do kraja, onako kako je lekar prepisao.

Ako dete pije antibiotik, a uz to ima temperaturu ili kašlje, možete uz antibiotik davati i lekove za sniženje temperature ili ublažavanje kašlja ako ih je lekar prepisao. Antibiotik nije lek koji snižava temperaturu. Da biste videli da je antibiotik efikasan mora da prođe neko vreme od prve doze leka. Nije moguće da odmah nakon prve doze detetu bude bolje. Potrebno je obično da prođe par dana do poboljšanja (72 sata).

Ako je prepisan lek koji dete pije, proverite u uputstvu da li treba da ga pije pre jela , na prazan stomak, posle jela ili tokom jela. Na taj način obezbeđujete maksimalnu efikasnost leka, a smanjujete mogućnost nastanka neželjenih efekata . Proverite da li je potrebno lek pre upotrebe lagano promućkati. Posle popijenog leka dajte detetu vodu. Ne mešajte lek sa sokom ili mlekom.

Proverite sa pedijatrom da li uz antibiotik dete treba da pije i probiotik.

Lek se daje uvek u propisanoj dozi. Doze se ne smeju samoinicijativno smanjivati ni povećavati, niti menjati razmak između dve doze leka. Ako ste propustili da detetu date lek u predviđeno vreme odmah dajte lek i uskladite razmak između davanja leka sa tim, novim vremenom. Ako ste dali više leka nego što je predviđeno, javite se lekaru.

Ako dete odmah povrati lek posle davanja, sačekajte desetak minuta, pa ponovite dozu.

Ako ste primetili posle davanja leka neke nove simptome kod deteta ili se njegovo zdravstveno stanje pogoršava odvedite dete na lekarski pregled.

Sa načinom davanja lekova možete se detaljnije upoznati na linku

https://www.halobeba.rs/najcesca-pitanja-korisnika/nega-bolesnog-deteta