beba pranje ruku

Stomačni virus – šta je i kako se ispoljava ?

Stomačne virusne infekcije česta su i nimalo prijatna pojava kod dece. Virusi dospevaju do organizma fekalnim putem, ali i indirektno, preko zagađenih predmeta.

Najčešće tegobe su povraćanje i tečne stolice, nemogućnost unošenja hrane ili tečnosti, bolovi u stomaku, uz ponekad povišenu temperaturu. Često se ispoljava gubitak tečnosti u organizmu ili dehidracija i to kod male dece kao nedovoljno pune pelene ili redji odlazak u toalet, a znak ozbiljne dehidracije su suva usta i plač bez suza. Stomačni virus se brzo širi, dete je zarazno dok ima simptome bolesti, pa i dan po njihovom prestanku. Povraćanje uglavnom prestaje nakon 24 sata, ali proliv može da traje sedam dana.

Kako sprečiti stomačnu virusnu infekciju?

Prva mera prevencije je redovno pranje ruku, više puta dnevno, vezano za uzimanje obroka, korišćenje toaleta, posle kontakta sa većim brojem osoba, boravka u zdravstvenoj ustanovi, izlaska iz vozila i sl. Ukoliko voda i sapun nisu dostupni, onda se mogu koristiti vlažne maramice ili dezinfekciona sredstva za ruke.

Uz sve to, kada su mala deca u pitanju, treba redovno prati igračke i druge predmete do kojih deca mogu da dodju i koja mogu staviti u usta.

Savetuje se i za odrasle pojačana higijena, i obavezno duže pranje ruku svaki put nakon što se detetu promene pelene ili je bilo na noši.

 

Kako lečiti?

Većina stomačnih virusnih infekcija se uspešno leči nadoknadom tečnosti i adekvatnom ishranom.

Ukoliko dete sisa, savetuje se češće dojenje. Ukoliko se dete hrani mlečnom formulom, poželjno je da obroci budu u manjoj količini, više puta u toku dana. Za decu mlađu od godinu dana, savetuje se oralni rastvor za rehidrataciju izmedju obroka – davati kašičicom i u manjim količinama. Češće po malo tečnosti savetuje se i za stariju decu.

Od samog početka infekcije dati što više tečnosti, češće, a po malo i to u vidu vode, bistre supe, čorbe od povrća, blagog čaja, prirodnih bistrih voćnih sokova, jogurta. Davati manje obroke, blage, kašaste hrane, dobro skuvane: pirinčana kaša, kuvana šargarepa, pire od krompira. Preporučuje se i pečena jabuka, gnječena banana, hleb, slani kreker, tost, suvo pecivo.

Kada treba otići kod lekara?

  • Ako deca mlađa od šest meseci povraćaju ili dobiju proliv;
  • Kada dete ima česte prolive i povraćanje, a pri tome je iscrpljeno i nezainteresovano za okolinu, malo i retko mokri;
  • Ako dete osim povraćanja i proliva ima visoku temperaturu ili jake bolove u stomaku, ili ukoliko se u prolivu pojavljuje krv ili sluz;
  • Ukoliko se detetu stanje nije poboljšalo posle 24 sata od početka bolesti ili ukoliko se dete nakon stomačnog virusa oseća raspoloženo ali ima tečnu stolicu više od dve sedmice.