beba jede

U Globalnoj strategiji za ishranu odojčadi i male dece, SZO i Unicef preporučuju da se dete doji do punih šest meseci bez dodavanja bilo koje druge hrane ili tečnosti, do kada majčino mleko zadovoljava sve potrebe deteta. Posle tog vremena, uz adekvatnu mešovitu ishranu, dojenje treba nastaviti do druge godine i dalje ako se majka i dete dogovore. Početak uvođenja mešovite ishrane nije početak odvikavanja od dojenja.

Pre sedamnaeste nedelje (4,5 meseci) u crevima deteta još nema dovoljno enzima za varenje, pa zbog toga dete nije spremno za drugu hranu osim majčinog mleka ili mlečne formule. Od 18. nedelje dete proba hranu (kašičica – dve) sve dok ne navrši šest meseci, kada je spremno da krene u avanturu mešovite ishrane.

Za očekivati je da će odojče možda reagovati odbijanjem na uvođenje novih namirnica i pripremljenih obroka, naročito prvih nedelju dana. Treba mu dati dovoljno vremena da se navikne na promene u odnosu na sisanje. Dete se postepeno navikava i na nove ukuse, teksturu, mirise, oblike hrane. Novu hranu treba pasirati i davati kašičicom, u trajanju od nekoliko dana i uz postepeno povećanje količine (od 1 do nekoliko kašičica). Pri tome, količina nemlečne hrane treba da bude mala, a mleka veća. Obično se preporučuje da količina nemlečne hrane treba da odgovara veličini detetove pesnice.

U početku, sedeći za stolom, dete će hranu uzimati rukama. Veselo će da razmazuje i brlja, umače prste u tanjir i sisa ih, otkriva čemu služi kašičica. Biće nereda i hrane na sve strane, ali tako se uči. Strpljenje i uživanje su ključne reči! Ne hranite dete na silu! Kada okrene glavu i stisne usne znači da neće više!

Postoje još neki preduslovi koje roditelj treba da zna pre nego što nestrpljivo krene u lepote šarenih obroka, a to su da je dete udvostručilo svoju porođajnu težinu, čvrsto i uspravno drži glavu, spontano otvara usta kada mu se prinosi kašičica, guta bez problema. Za svakog roditelja je njegovo dete jedino i jedinstveno, pa je individualni pristup preporučiv i poželjan. Neko dete će radije jesti posle podoja, neko pre, neko će jesti pomešano sa majčinim mlekom, neko sa supom.

Za svako novo dostignuće potrebno je vreme!

Nove motoričke veštine, i sedenje i istraživanje, kao i fascinantno hvatanje ,,kleštima“, velike su prekretnice u razvoju i utiču na sve aspekte života.

Počnite da razmišljate ne kako da hranite dete, nego kako da pomognete da jede samo.