dete kosa

Roditelji dece koja borave u vrtićima i školama često budu neprijatno iznenađeni kada dobiju informaciju da su se u grupi/kolektivu gde borave njihova deca pojavile vaške, još neprijatnije bude saznanje da baš njihovo dete ima ove sitne napasti.

Vaške, na žalost, nisu prevaziđen niti zastareo problem, prisutne su u vrtićima, školama, igraonicama. Napadaju decu uzrasta od 3 do 11 godina, a pogoduje im duga i ČISTA kosa (lakše se zalepe za vlas). Vašljivost nije odraz loše higijene. Vaške ne mogu da skaču ili lete, prenose se isključivo sa dlake na dlaku ( kod devojčica blizak kontakt puštene kose), preko kapa, šalova, gumica, jastučnica. Vaška polaže veliki broj jajašca na vlas kose ( gnjide), iz gnjida se izlegu nove mlade vaške. Za kratak vremenski period, ukoliko se ne istrebe, nastaje veliki broj vaški. Dete vaške može da prenese svim ukućanima. Vaške se hrane grickajući kožu glave, što dovodi do svraba i specifinog češkanja kod dece (odrasle ne mora da svrbi iako su zaraženi).

Vašljivost se može sprečiti. U apotekama postoje sprejevi za kosu koji štite od vaški (voditi računa o starosti deteta kao i načinu upotrebe) kao i gumice za kosu koje „odbijaju“ vaške od glave. Ukoliko postoji sumnja da dete može dobiti vaške, zaštititi ga nekim od ovih preparata, ali je preporučeno da ih cela porodica koristi. OBAVEZNO redovno pregledati kosu deteta i svih članova porodice, naročito iza ušiju i na potiljku. Devojčicama obavezno vezivati kosu.

Ako primetite vaške ili gnjide kod deteta NE PANIČITE. Veoma je važno odmah delovati. Vaške se uklanjaju specijalnim šamponima, losionima ili gelovima koju su za to namenjeni. Pratite i poštujte uputstvo proizvođača, jer vaške se ne mogu suzbiti jednim pranjem, najčešće je potreban dvonedeljni tretman. Gnjide nije moguće uništiti preparatima. Za uklanjanje gnjida se koristi gusti metalni ili plastični češalj. Potrebno je puno strpljenja kako vašeg tako i detetovog, dobro osvetljenje, lupa i gusti češalj, (kod devojčica radi lakšeg pregledanja možete kosu da podelite u nekoliko repića). Svaka vlas mora biti pregledana i očišćena. Ukoliko ostane makar jedna gnjida u kosi postoji velika verovatnoća da će se vaške ponovo vratiti. Takođe vaške i gnjide se mogu ukloniti eletričnim češljem.

Detetovu garderobu, posteljinu i peškire potrebno je oprati na visokoj temperaturi. Usisajte krevete i nameštaj na koji se dete naslanjalo, kao i tepihe i auto sedišta. Preporučeno je da se jastuk i dečije igračke operu, a ako nije moguće pranje na visokim temeraturama onda je poželjno zamrznuti te stvari, ili vakumirati makar desetak dana. Češljeve, četke i ostale stvari koje su dolazile u dodir sa kosom možete otkuvati.

Obavezno obavestite vrtić, školu i drugu decu koja su bila u kontaktu sa Vašim detetom.

Redovno pregledajte detetovu kosu, naročito posle rekreativne nastve ili izleta ili zimovanja sa kolektivom.

Vaške su kolektivni problem kojeg se ne treba stideti. Da se ne bi vraćale roditelji moraju da deluju zajedničkim snagama, uporno i strpljivo.