komarac

Šetnja i igra u prirodi su veoma korisne za razvoj deteta. Ne dozvolite da vam uživanje pokvare komarci. Mali ubodi komaraca uglavnom nisu opasni, ali su veoma neprijatni. Mogu da izazovu, na mestu uboda, stvaranje crvenila, otoka, plika i svrab.

Nakon uboda, najbolje je staviti hladan oblog na nekoliko minuta (hladnom vodom pokvašenu maramicu, gazu, peškirić ili flašicu vode iz frižidera ), a nakon toga namazati neki od preparata koji ima umirujuća svojstva i ublažava svrab.

Ukoliko se radi o velikom broju ujeda ili izraženim promenama na koži najbolje je javiti se izabranom pedijatru.

Najvažnije je da od uboda komaraca zaštitite dete!

Tokom boravka na otvorenom, decu oblačite u odeću svetlijih nijansi, duge pantalone, čarapice na nogama, majice dugih rukava.

Postavite zaštitne mrežice na prozore i vrata, bebin krevetac i kolica.

Na tržištu postoje razni preparati (repelenti) koji štite od ujeda komarca. Pri odabiru, uvek pratite uzrast označen na samom preparatu (nisu svi preparati namenjeni deci uzrasta do 2 godine), vodite računa o roku upotrebe i pridržavajte se uputstva za korišćenje.

Ne mažu se preparati uvek na sve delove tela, treba da izbegavate mazanje preparata na oštećenu i iritiranu kožu, uvek se mažu u tankom sloju (debeo sloj preparata ne znači bolju zaštitu).

Zaštitna sredstva protiv uboda komaraca (repelenti ) mogu biti u vidu sprejeva, roll–ona, gelova, vlažnih maramica. Mogu biti u različitim pakovanjima, malim i velikim, praktičnim za putovanja i dobro ih je uvek imati pri ruci.

Uvek kupujete proverene i registrovane preparate.!

Možete koristiti i uređaje koji rasteruju komarce. Neki se uključuju u struju, dok su drugi prenosivi (na baterije) i mogu se zakačiti na bebina kolica, garderobu, torbu.

Izbegavajte boravak u prirodi bez preporučene zaštite, u periodu kada su komarci najaktivniji, u večernjim satima, pored reka, jezera, nesređenih travnatih i šumovitih predela.