Boravak u prirodi je veoma važan za razvoj deteta. Deca veliki deo dana provode napolju , igraju se i uživaju , razvijajući svoje kognitivne sposobnosti i motoričke veštine. Sunčeva svetlost omogućava iskorištavanje vitamina D, koji je neophodan za razvoj, zdravlje kostiju, kardiovaskularni sistem i imunitet.

Uživajte u suncu sa decom oprezno!

Dečija koža je tanja, a njen zaštitni mehanizam slabiji od kože odraslih osoba . Nezaštićena koža izložena jakom suncu može izgoreti u roku od 15 minuta. Upamtite da refleksija od površine vode, peska , betonskih površina, asfalta može povećati izloženost štetnom dejstvu sunčevog zračenja. Sunce može izazvati opekotine na koži i kad je dete u vodi ili ispod suncobrana , čak i oblak nije dovoljna zaštita, a duvanje vetra može da izazove pogrešan utisak i smanjiti količinu opreza. Predugo izlaganje visokim temperatura može izazvati sunčanicu ili čak toplotni udar.

Pratite informacije o indeksu UV zračenja koje se objavljuju u medijima i pridržavajte se datih preporuka.

Izbegavajte boravak napolju u najtoplijem delu dana i kada je UV zračenje najviše.

Koristite preparate za zaštitu od sunca namenjene deci, prema uzrastu i uputstvu proizvođača.

Koristite kvalitetne proizvode, testirane , proverene, sa visokim stepenom zaštite. Preparati za zaštitu od sunca ne smeju da bude stariji od godinu dana nakon otvaranja. Kada koristite novi preparat prvo ga morate testirati, namažite malu površinu detetove kože u predelu podlaktice i pratite da se ne pojavi osip, crvenilo ili svrab u narednih 24 sata. Ako nema promena na koži, dete se može namazati tim preparatom. Preparat nanesite 20 minuta pre izlaska u šetnju i ponovite nanošenje svaka dva sata. Ne zaboravite da detetu namažete usne, uši i zadnji deo vrata.

Iako postoje preparati za zaštitu od sunca i za bebe od 3 meseca, ne preporučuje se direktno izlaganje sunčevoj svetlosti beba u tom uzrastu. Bebe i decu do 3 godine ne treba izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti u dužim vremenskim intervalima. Beba treba da bude u hladovini , obučena u široku prozračnu garderobu svetlih boja, na glavu joj stavite šeširić sa obodom (najmanje 3 cm), tako ćete joj zaštititi lice, uši i vrat.

Oči trebate zaštititi kvalitetnim naočarama koje štite 100 % od UV zračenja, na kolica zakačite suncobran.

Ako vaše dete uzima neki lek, proverite sa pedijatrom ili u uputstvu proizvođača leka da li dete sme da boravi na suncu, jer neki lekovi mogu da izazovu reakcije na koži, osip.

Postaviti štitnike na staklo automobila i nikad ne ostavljajte dete samo u automobilu, ni na par minuta.

Vodite računa da dete uzima dovoljno tečnosti ili što češće dojite dete.