koza na kozu

Kontakt „koža na kožu“ između mame i bebe neposredno nakon rođenja, ali i u narednim mesecima, dok se još navikavaju jedna na drugu, ništa ne može da zameni. Studije i iskustva neonatologa, pokazuju da ležanje bebe na golim maminim ili tatinim grudima pozitivno deluje na nezreli i nedovoljno razvijeni organizam bebe.

Kako se sprovodi kontakt koža na kožu:

  • Beba je samo u peleni, postavlja se na gole grudi i trbuh majke ili oca
  • Nos i usta ne smeju biti pokriveni glava je okrenuta na stranu da bi se obezbedila prohodnost disajnih puteva
  • Pošto je glava okrenuta na stranu uho postaviti u blizini srca kako bi dete slušalo već poznate zvukove
  • Kada se umiri beba i roditelj, mogu se pokriti tankim frotirom ili ćebetom
  • Trajanje kontakta roditelja i bebe je individualano, koliko prija bebi vodite računa da se ne uspavate kako bi beba ostala bezbedna

Beba je u roditeljskom naručju ušuškana i sigurna kao u maminoj materci, čuje glas roditelja, uspostavlja kontakt očima , prepoznaje otkucaje srca koji pretstavljaju već poznat zvuk. Fizički kontakt između majke ili oca i deteta, podržava njihovo povezivanje i razvijanje privrženosti, stimuliše dojenje, stimuliše psihomotorni razvoj bebe i pomože roditeljima da se opuste i ohrabre osećanjem da mogu da čine nešto za svoje dete i tako steknu sigurnost u nezi i ishrani bebe.

Dodir bebe sa telom roditelja pomaže da se stabilizuje srčana radnja i disanje bebe. U roditeljskom zagrljaju je toplo pa se tako održava toplota bebinog tela iako je bebin termoregulacioni centar nezreo, a temperatura tela zavisi i od spoljašnjih uticaja. Telesnim kontaktom smanjuje se stres i plač kod bebe, tako bebi ostaje dovoljno snage za metaboličke procese i bolji san. Kada je beba na maminim grudima sisa često i pomalo, šećer u krvi joj je stabilan. Uspostavlja se laktacija, pa je velika verovatnoća da će beba bolje napredovati u telesnoj težini.

Koža odraslih je zrela i na njoj se nalaze dobre bakterije koje imaju zaštitnu ulogu te čestim kontaktom kože roditelja sa bebinom kožom pomažemo kolonizaciju bebine kože i tako utičemo na bebin imunitet. Prenos bakterija zajedno sa dojenjem sprečava alergije kod bebe. Spisak prednosti kontakta koža na kožu je veoma dug.

Gradite pozitivna osećanja, uživajte u bavljenju svojom bebom. Osećaj sigurnosti i topline beba dobija u rukama svojih roditelja i porodice.