voda hidracija

Voda ima gradivnu, zaštitnu i transportnu ulogu, učestvuje u eliminaciji toksina iz organizma. Voda je neophodna za mnoge funkcije u organizmu: disanje, varenje, regulisanje telesne temperature, pomaže transport hranjivih materija do svih ćelija u organizmu, glavni je sastojak krvi, želudačnih i crevnih sokova, pomaže da se izbace štetne materije iz organizma putem znoja, urina i stolice.

Potrebe za vodom su različite!

Posebno osetljive grupe su: trudnice, dojilje, deca.

U periodu trudnoće, zdrava trudnica treba da unosi od 1,8 do 2,5 l tečnosti dnevno, najbolje vode. Posebno treba obratiti pažnju na unos vode u letnjem periodu ili periodu pojačane fizičke aktivnosti i znojenja. Najbolje je rasporediti unos vode tokom dana, stalno imati flašicu pored sebe, piti vodu češće u malim gutljajima. Ako trudnica ima neki zdravstveni problem, hronično oboljenje, problem sa povišenim pritiskom, radom budbrega, potrebna je konsultacija sa lekarem o potrebnom dnevnom unosu vode.

U periodu laktacije, zdrava dojilja treba da pije od 2 do 3 l tečnosti, najbolje vode, a pored vode može da unosi i sveže ceđene sokove, supe, kompote. Obratiti pažnju na nepotreban unos šećera ako se pije veća količinu sokova. Kofeinske i gazirane napitke treba izbegavati. Posle svakog podoja potrebno je popiti čašu vode.

Za pravilno funkcionisanje organizma kod dece količina tečnosti zavisi od uzrasta:

  • deca 0-6 meseci: 680ml (dojenje ili mlečna formula)
  • 6 -12 meseci: 0,8 – 1,0 l (dojenje ili mlečna formula,voda i druge tečnosti)
  • deca 1-2 god: 1,1 -1,2 l (voda i druge tečnosti)
  • deca 2-3 god: 1,3 l (voda i druge tečnosti)
  • deca 4-8 god: 6 l (voda i druge tečnosti)

U prvih 6 meseci ako beba isključivo sisa nije nephodno davati vodu i druge tečnosti, osim ako pedijatar ne savetuje drugačije. Ako beba pije mlečnu formulu, preporučuje se da bebu ponudite vodom između obroka.

Potrebe deteta za vodom zavise i od: temperature i vlažnosti vazduha, telesne mase deteta, fizičke aktivnosti i zdravstvenog stanja.

Deca koja su aktivna “zaboravljaju” da piju vodu, treba ih podsećati i nuditi im vodu. Ako je dete bolesno, povraća ili ima dijareju ili povišenu temperaturu treba mu češće davati tečnost, prvo elektrolite, a onda vodu i druge tečnosti. Ako je dete izloženo povišenim dnevnim temperaturama takođe je potrebno češće nuditi tečnost.

Deci ne treba davati gazirane napitke, “veštačke” sokove koji su puni šećera, veštačkh boja i aroma. Ti napici ne samo da nisu zdravi već ni na koji način ne mogu da zamene vodu.