Nega i higijena

Nega i higijena

Izbor bebinih pelena

Bebina koža je dosta osetljivija u odnosu na kožu odraslih. U prvim danima, pelene se menjaju 8 do 12 puta dnevno što iziskuje pravi odabir pamučnih pelena. Potrebno je da pelene za jednokratnu upotrebu, što više upijaju, ali i da budu odgovarajuće veličine kako ne bi pritiskale i stezale pojedine delove tela, treba da su u skladu sa uzrastom bebe i njene telesne težine. Prava veličina je ona koja odgovara težini bebe i koja se nalazi negde na sredini predviđene težine koja je napisana na pakovanju pelena. Odgovarajuće pelene održavaju bebinu kožu suvom, nežnom i mekanom bez iritacija.

Po oslobađanju bebine kože od pelena, predeo ispod pelena oprati pod mlazom vode uz korišćenje sapuna ili sindeta nakon stolice. Po sprovođenju pravilne higijene i odabiru pelene odgovarajuće veličine, pelena za jednokratnu upotrebu se postavlja tako što se prvo raširi i stavi ispod bebine guze, tako da samolepljive trake budu sa leve i desne strane njenog struka. Podići prednji deo pelena između bebinih nogu,preklopiti preko genitalne regije, prstima izvući elastični deo oko nogu i potom zalepiti trake na prednjem delu pelene. Uvek proveriti da niste previše zategli pelene (proverava se uvlačenjem prsta koji treba slobodno da uđe između pelene i stomaka).

Smatra se da su pamučne pelene zdravije i prijatnije za nošenje, izrađene su od 100% prirodnog materijala, pamuka koji jako dobro upija tečnost, a koži bebe omogućava da nesmetano diše. Kod platnenih pelena, gotovo je nemoguće doći do pojave pelenskog osipa, sem ako se ne presvlače redovno.Pamučne pelene su meke, propuštaju vazduh, koža nesmetano diše. Jednokratne pelene upijaju veliku količinu tečnosti, pa su bebe dugo u istoj peleni što je nezdravo zbog brojnih hemikalija koje usled dužeg stajanja iritiraju kožu bebe. Napravljene su da upijaju tečnost, beba i ne oseća kada je mokra, dok kod pamučnih pelena, beba na neki način pokušava da vam skrene pažnju da je vreme za promenu pelena. To je dobro, jer kasnije ,dete postaje svesno svojih fizioloških funkcija, što doprinosi ranijem odvikavanju od pelena. Jednokratne pelene je lakše skidati i stavljati, manje cure od platnenih pelena. Pamučne pelene na sebi mogu da imaju čičak traku ili drikere, mogu se koristiti od samog rođenja pa sve do kraja nošenja pelena. Potrebno je oko 25 pelena da imate i uz njih uvek se nose zaštitne gaćice ( potrebno 2-4 komada).Jednokratne se koriste prema težini bebe i danju se menjaju na svaka dva sata.

To su platnene pelene koje se prave od 100% bambusovog vlakna, otporne su na bakterije i gljivice. Bambusovo vlakno upija tečnost bolje od pamuka. Umanjuje pojavu neprijatnih mirisa, pogodne su za decu sklone alergijama. Pre prvog  korišćenja potrebno je oprati ih na 40 – 60 stepeni u mašini za veš sa 1/3 bebinog tečnog deterdženta za veš, isperite uvek dva puta, sušite ih na vazduhu. Njihova maksimalna moć upijanja postiže se posle nekoliko pranja. Preko bambus pelene, potrebno je nositi zaštitne gaćice koje propuštaju vazduh ali zadržavaju tečnost.

Prednosti pelena od bambusa:

Od prirodnog su materijala, ne sadrže hemikalije, dete u platnenim pelenama je svesnije svojih fizioloških radnji, nema beba sa težim oblikom osipa, prijatne su za nošenje, koriste se za višestruku upotrebu, ne peglaju se. Jedno dete za dve godine potroši oko 5 000 hiljada jednokratnih pelena što ispada oko jedne tone otpada. Jednokratne pelene se ne mogu zapaliti niti reciklirati, njihovo raspadanje u prirodi traje 100 do 500 godina. Prema preporuci Svetske Zdravstvene Organizacije detetovu stolicu sa jednokratne pelene treba isprazniti u kanalizaciju, jer ista ta upakovana pelena sa stolicom kada stigne na deponiju postaje biološki opasan otpad i moguć izvor zaraze. Pelene od bambusa nakon odlaganja raspadaju se za 6 meseci i ne ispuštaju štetne supstance.

Pelenska regija kod novorođenčeta i malih beba posebno je osetljivo i zahtevno područje. Promene na koži u obliku ospe u predelu koji pokrivaju pelene nazivamo pelenski osip, te promene mogu biti od laganog crvenila , preko svetlo crvenog osipa na guzi, polnim organima i donjem delu stomačića,  do zadebljale kože prepune gnojnih mehurića.  Smatra se da do pelenskog osipa dovodi nepotpuna higijena tokom presvlačenja,predugo nošenje natopljenih pelena,   upotreba vlažnih maramica, antibiotska terapija, alergija na neke vrste hrane (kod odojčeta),  dok kod pamučnih pelena, reakcija na nedovoljno ispran deterdžent i omekšivač i takođe predugo nošenje vlažnih pelena.  Neka stanja pogoduju nastanku pelenskog osipa kao na primer: nicanje zubića, uvođenje nemlečne hrane.

Pelenski osip se može spečiti čestom promenom pelena,  najbolje je nakon svakog presvlačenja oprati predeo ispod pelena čistom vodom, dobro posušiti, u tankom sloju utrljati zaštitnu kremu.  Mogu se koristiti i kreme na bazi cink oksida. Ukoliko se osip javi kod bebe mlađe od 40 dana, kada su uz osip prisutne i gnojanice i krastice, kada osip prati povišena temperatura,  kada se osip širi izvan pelenske regije,  kada se stanje ne popravlja ni nakon 2-3 dana, uprkos pojačanoj higijeni i promeni kreme, potrebno je javiti se pedijatru.