Nega i higijena

Nega i higijena

Preparati za zaštitu od komaraca

Ubodi komaraca uglavnom nisu opasni, oni zbog svraba mogu biti neprijatni, pogotovu za bebe i malu decu, koja se teško mogu kontrolisati od češanja.  Leto je naše najlepše godišnje doba, ali i period kada komaraca ima najviše. Najviše ih ima oko reka, šuma, jezera, mesta sa stajaćom vodom. Komarci koji su na našem području uglavnom nisu opasni, i ne prenose nikakva ozbiljna oboljenja. Sam ubod komarca izaziva, crvenilo, otok, plik, neprijatan svrab. Nakon uboda, najbolje je staviti kockicu leda na nekoliko minuta, nakon toga namazati neki od preparata koji ima umirujuća svojstva i ublažava svrab.

Uvek tokom boravka na otvorenom, decu oblačite u odeću svetlijih nijansi, jer se smatra da tamnija nijansa više privlači komarce, duge pantalone, čarapice na nogama, majce dugih rukava.

Najbolji vidovi zaštite su:

U kućnim uslovima koristiti zaštitne mrežice za prozore i vrata, na bebinom krevecu može se takođe montirati mrežica, koja će ih držati podalje od bebe, kao i na bebina kolica. Na tržištu postoje razni preparati koji štite od ujeda. Pri odabiru uvek pratiti uzrast na samom preparatu (nisu svi preparati namenjeni bebama do 2 godine), rok upotrebe,uputstvo za korišćenje (ne maže se na sve delove tela, izbegavati oštećenu i iritiranu kožu, maže se u tankom sloju).

Postoje razni repelenti u vidu sprejeva, roll – ona, gelova, vlažnih maramica, ima ih u raznim dimenzijama, praktični su za putovanja i dobro je uvek ih imati pri ruci.

U kućnim uslovima postoje takođe više vrsta uređaja koji teraju komarce. Neki se koriste u struju, dok drugi su prenosivi (na baterije) i mogu se kačiti na bebi kolica, garderobu, torbu. Za bebe i malu decu uvek je najbolje kupovati u apoteci, proverene i registrovane preparate.