Stanja koja brinu

Stanja koja brinu

Atopijski dermatitis (Ekcem)
Šta je atopijski dermatitis – ekcem?

Atopijski dermatitis, poznatiji kao ekcem, predstavlja alergijsko zapaljenje kože i najčešće je kožno oboljenje u dečijem uzrastu. Uglavnom se javlja u prvoj godini života, najčešće između drugog i petog meseca, češće kod beba koje ne doje. Oboljenje je hroničnog karaktera, sa periodima pogoršanja i poboljšanja. Kod najvećeg broja dece prolazi do pete godine života, ali ponekad može trajati sve do puberteta. Kod beba sa atopijskim dermatitisom se vrlo često u kasnijem životu javljaju polenska kijavica ili alergijska astma.

Kako ekcem izgleda?

Ekcem se najčešće javlja na licu, pre svega na obrazima ili čelu, kao i na zglobovima ruku i nogu, ali može zahvatiti i druge delove tela. Koža zahvaćena ekcemom je zadebljala, gruba na dodir, i na njoj se javljaju crvenkaste, delimično slivene papule – uzdignute promene na koži, a mogu se pojaviti i plikčići, koji nakon određenog vremena pucaju. Njihovim sasušivanjem nastaju kraste. Zahvaćeni deo kože jako svrbi, tako da beba češanjem često izazove dodatnu, tzv. sekundarnu infekciju, koja je uglavnom bakterijske prirode.

Kako ekcem nastaje?

U najvećem broju slučajeva uzrok ekcema je nepoznat, ali nasledni faktori imaju značajni doprinos u njegovom nastanku, tako da Vaša beba ima veću mogućnost da dobije ekcem ukoliko Vi, ili neko iz bliže porodice ima ekcem ili neku drugu vrstu alergije. Takođe, iako ekcem ne predstavlja alergijsku reakciju na neku supstancu, on može biti izazvan ili se pogoršati nekim alergenom iz bebine i Vaše ishrane (kravlje mleko, jaja, citrusi, riba, kikiriki i sl.), iz preparata i materijala sa kojim je koža bebe u neposrednom kontaktu (vuna, sintetika, neki sapuni, deterdženti i omekšivači za veš), ili nekim faktorom iz spoljašnje sredine (toplota, prašina, grinje i sl). Ekcem se tokom zime može pogoršati zbog suvog i toplog vazduha u zatvorenom prostoru, koji dodatno isušuje kožu. Takođe, imajte u vidu da i stres može dovesti do nastanka ekcema.

Prilagodite okruženje – Kako biste sprečili nastanak ili pogoršanje već postojećeg ekcema, naročito u zimskim periodu, izbegavajte pregrevanje prostorija i održavajte adekvatnu vlažnost vazduha u njima. S obzirom da polen, grinje, perje i dlaka dodatno mogu pogoršati stanje kod ekcema konsultujte se sa stručnjacima kako da što efikasnije smanjite kontakt sa mogućim alergenom (čišćenje prostora, upotreba filtera za vazduh, uklanjanje tepiha i sl.)

Prilagodite svoju i bebinu ishranu – Dokazano je da dojenje pomaže u sprečavanju nastanka ekcema. Ukoliko dojite, trudite se da iz ishrane izbacite namirnice koje mogu izazvati alergiju. Kod beba na veštačkoj ishrani koristite odgovarajuće hipoalergijske mlečne formule koje treba izabrati uz konsultaciju sa lekarom.

Izbegavajte stres Trudite se da sebe i dete ne izlažete stresnim situacijama.

Negujte bebinu kožu na pravilan način:

 • Kako ne biste dodatno isušivali kožu Vaše bebe, bebu kupajte u mlakoj vodi, čija temperatura ne prelazi 36-37°C, ne svakog dana i ne predugo (ne duže od 5 minuta).
 • Pri kupanju koristite isključivo preparate za bebe – najbolje uljane kupke, i izbegavajte trljanje kože sapunom (naročito ne parfimisanim ili antibakterijskim, koji dodatno isušuju i iritiraju kožu).
 • Nakon kupanja bebu lagano tapkajte mekanim peškirom, nikako je nemojte trljati.
 • Kožu nakon svakog kupanja dodatno hidrirajte losionom ili blagim hidratantnim kremama.
 • Kod izraženog svraba korisna je upotreba emolijentnih krema koje imaju umirujuće dejstvo.
 • Decu oblačite isključivo u meku pamučnu odeću koja bebinoj koži omogućava da diše, a izbegavajte veštačke materijale i vunu koji dodatno iritiraju nežnu bebinu kožu. Posteljina u bebinom krevecu takođe treba da bude isključivo od mekih, prirodnih materijala.
 • Dete ne treba pretopljavati, jer znojenje dodatno pogoršava postojeći ekcem.
 • Vodite računa o čistoći detetovih noktiju i redovno ih skraćujte, kako češanjem ne bi inficiralo kožu. Ukoliko beba to dozvoljava, možete joj staviti pamučne rukavice.
 • Ukoliko svrab bebi remeti san, obratite se alergologu.
 • Ponekad i hladne obloge od vode ili fiziološkog rastvora mogu pomoći u smirivanju svraba i iritacije kože i mogu se stavljati nekoliko puta dnevno, uz obavezno nanošenje hidratantne kreme nakon toga, i to ne bilo koje, već one koje sadrže ulja.
 • Promena klime ponekad povoljno utiče na smanjenje simptoma (boravak na moru, planini i sl.)
Kako lečiti ekcem kod beba?

Ekcem za sada nije moguće izlečiti dostupnom terapijom, ali se adekvatnim merama može držati pod kontrolom ili ublažiti.

U početnim stadujumu ekcema uklanjanje potencijalnih alergena i adekvatna nega bebine kože su prvi i osnovni koraci.

Takođe, ukoliko je potrebno, Vaš pedijatar će vam preporučiti kremu ili mast, najčešće na bazi kortikosteroida, koja se nanosi lokalno na promene, u kraćem vremenskom periodu. Kao alternativa se od druge godine života mogu koristiti određeni nesteroidni antiinflamatorni lekovi namenjeni deci (najčešće se koristi pimecrolimus)

Inficirani ekcem se mora lečiti antibioticima, prema preporuci Vašeg pedijatra, a postoje i specijalne kupke za bebe, ali sve preparate treba koristiti isključivo uz prethodnu konsultaciju sa pedijatrom, koji će propisati vrstu i dužinu terapije.