Vakcinacija

Vakcinacija

Kalendar vakcinacije

Kalendar imunizacije jedne zemlje predstavlja redosled davanja vakcina u odnosu na uzrast i predstavlja vodič za sprovođenje obavezne, zakonom propisane vakcinacije.

Legenda:

HB – vakcina protiv hepatitisa B;
BCG – vakcina protiv tuberkuloze;
DTAP/IPV/HIB I PNEUMOKOKNA VAKCINA – vakcina protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja (pertusisa), dečije paralize (poliomijelitisa), infekcija izazvanih bakterijom Hemofilus influence tipa B i infekcija izazvanih bakterijom Streptokokus pneumonije;
MMR – vakcina protiv malih boginja (morbila), zaušaka (mumpsa) i crvenke (rubeole);
OPV – vakcina protiv dečije paralize (poliomijelitisa);
DT – vakcina protiv difterije i tetanusa.

BCG vakcina daje se na rođenju, odnosno pri otpustu iz porodilišta ili u toku prvog meseca života (ukoliko na rođenju nisu bili zadovoljeni zdravstveni preduslovi da dete primi vakcinu). Ona štiti od milijarne (raširene) tuberkuloze i tuberkuloznog meningitisa.

Hepatitis B vakcina daje se na rođenju, zatim sa navršenih mesec dana i navršenih šest meseci života. Ona štiti dete od zarazne žutice tipa B.

Kada vaše dete napuni dva meseca, tri i po i pet meseci života, prima kombinovanu petovalentnu vakcinu (IPV DTaP Hib) koja ga štiti od pet različitih bolesti: dečije paralize, difterije, tetanusa, velikog kašlja i oboljenja izazvanih Hemofilusom influence tipa B, a prema novom Pravilniku, i vakcinu protiv pneumokokne bolesti.

Godinu dana posle treće doze kombinovane vakcine sprovodi se prva revakcinacija i vaše dete dobija četvrtu dozu navedenih vakcina.

U drugoj godini života (preporuka je sa navršenih 12 do 15 meseci) dete prima kombinovanu vakcinu protiv malih boginja, zaušaka i rubele (MMR).

Kada dete napuni šest godina, pred polazak u prvi razred, sprovodi se druga revakcinacija i ono prima buster doze vakcine protiv dečije paralize, difterije, tetanusa, malih boginja, zaušaka i rubele (DT, OPV, MMR).

U 12. godini života, detetu se daju tri doze vakcine protiv hepatitisa B, ukoliko ranije nije bilo vakcinisano.

14. godini života sprovodi se treća revakcinacija i dete prima još jednu buster dozu vakcine protiv dečije paralize, tetanusa i difterije (OPV, DT) kako bi se osigurala dugotrajna zaštita od ovih bolesti.

Vakcinacija je u najboljem interesu zdravlja vašeg deteta!
Zbog toga je ona obavezni deo preventivne zdravstvene zaštite dece.

Imajući u vidu da se redovnom vakcinacijom predupređuje nastanak epidemija i tako dugoročno štiti zdravlje celokupne zajednice, vakcinacija protiv određenih zaraznih bolesti je i zakonom obavezna!

Većina bolesti koje se predupređuju vakcinacijom su veoma zarazne. I mali propusti u sistemskoj vakcinaciji, uz neke druge spoljne uzroke, mogu lako dovesti do izbijanja epidemije u određenoj sredini. Nakon objave epidemije, može se desiti da nema dovoljno vakcina za sve one koji u tom trenutku već nisu vakcinisani. Takve situacije nisu retka pojava. Čak i kada dete dobije vakcinu potrebno je određeno vreme da se razvije specifični imunitet, a dok se to ne desi, ono je i dalje osetljivo na tu bolest. Stoga, odluka da se odustane od vakcinacije ili da se vakcina odloži ili da se neka od njih „preskoči“ predstavlja preuzimanje ozbiljnog rizika po zdravlje deteta.

Oko 116 miliona dece širom sveta primi obavezne vakcine svake godine.
IPAK, 19,9 miliona njih i dalje nije vakcinisano!
Vakcine su delotvorne!
Nijedno dete ne bi smelo da oboli od bolesti koje vakcine mogu sprečiti!

Tačno je da dete poseduje određeni stepen prirodne zaštite koju mu je tokom trudnoće i dojenja pruža imuni sistem majke. Ipak, to dete ne štiti u potpunosti, uz to i ne traje večno! Zbog toga je veoma važno dete dodatno i na vreme zaštititi. Uz to:

  • Dok ne dođu na red sve vakcine predviđene kalendarom i dok beba ne izgradi u potpunosti sopstveni odbrambeni sistem, važno je osigurati joj bezbedno okruženje, sa što manjom mogućnošću zaraze! Kako? Potrudite se da prvo zaštitite SEBE, tj. predupredite da vi sami obolite od neke infekcije koju lako možete preneti bebi! To znači da uredno vakcinisani morate biti najpre VI – roditelji, ostali članovi porodice i prijatelji sa kojima beba dolazi u kontakt! Ovo se odnosi kako na sve bolesti predupredive vakcinama iz Kalendara, ali i na druge (sezonske) infekcije. Npr. vakcinišite se protiv sezonskog gripa!
  • Ispoštujte sve preporučene higijenske mere u svom domaćinstvu, počev od pravilnog i redovnog pranja ruku!

Postoje specifične situacije i zdravstvena stanja koja pojedinu decu čine posebno podložnom infekcijama. Takva stanja zahtevaju dodatni oprez, odnosno zaštitu ove dece u vidu dodatnih vakcina (mimo obaveznog Kalendara vakcinacije) kojima se predupređuje pojava još šireg spektra potencijalnih infekcija. Ovo uglavnom važi za decu sa uklonjenom slezinom, sa raznim vidovima poremećaja imuniteta, decu sa cističnom fibrozom, srčanim manama, dijabetesom, sa hroničnim oboljenjima pluća, jetre i/ili bubrega. Ukoliko dete pati od bilo koje hronične bolesti, važno je blagovremeno se konsultovati s izabranim pedijatrom o mogućnostima vakcinacije deteta protiv gripa, meningokoknog meningitisa i drugih bolesti.

Svako putovanje u inostranstvo takođe je povod za dodatni oprez! Odlazak sa detetom u neka područja predstavlja i povećanu mogućnost kontakta sa uzročnicima zaraznih bolesti koje naš obavezni kalendar vakcinacije ne pokriva. Neke od tih bolesti su: žuta grozica, hepatitis A ili meningokokni meningitis. Veoma je važno raspitati se pre polaska o zdravstvenim rizicima u zemljama u koje se putuje. Takve informacije dostupne su na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, kao i u ambulanti za putnike u međunarodnom saobraćaju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. Ipak, svaki plan za putovanje zahteva i konsultaciju sa izabranim pedijatrom.