masaza

Posle porođaja na maminom telu osim celulita prisutne su i druge promene u fizičkom izgledu. Ukoliko majka ima zdrave i uravnotežene obroke, ne treba da brine – svoje telo će lako dovesti u red. Istraživanja pokazuju da majke koje doje bebu brže gube težinu koju su dobile u trudnoći. Dojenje može da sagori između 600 i 1000 dodatnih kalorija dnevno u zavisnosti od uzrasta bebe i broja podoja. Masaža opušta, tokom masaže stvara se više hormona (prolaktina) koji stimuliše stvaranje maminog mleka.

Jedna od najboljih tehnika za uklanjanje celulita je masaža. Masažu možete početi odmah nakon porođaja. Masaža će podstaći cirkulaciju, izbacivanje vode i pomoći u razbijanju masnih naslaga. Nežna masaža prstima je dovoljna. Takođe, možete koristiti i masažer ukoliko vam je tako lakše da se masirate. Tokom masaže možete koristiti različite anticelulit kreme ili gelove. Prilikom kupovine preparata pogledajte sastav i uvek izaberite preparat koji sadrži samo prirodne sastojke. Ukoliko niste sigurni u sastav preparata konsultujte se sa zdravstvenim radnikom ili farmaceutom.

Nemojte koristiti preparate koji sadrže kofein zbog toga što određena doza kofeina može da pređe u krvotok i mamino mleko. Novorođene bebe kofein metabolišu sporije pa bebe mogu da budu nervozne ili loše spavaju. Ukoliko koristite ulje za masažu neka bude neutralno – bademovo, maslinovo, kokosovo, susamovo ulje bez jakog mirisa. Možete koristiti kombinaciju neutralnih ulja, organska ulja čiste kožu i olakšavaju uklanjanje toksina.

Odvojite svaki dan vreme za sebe i neka vam to postane rutina! Koristite vreme kada vaša beba spava, za masažu.

Kada govorimo o maderoterapiji (masaži oklagijama), nije preporučljiva u prvih nekoliko meseci nakon porođaja, a kasnije i dojenja, zbog neravnoteže hormona posle porođaja izostajaće željeni rezultati.