Kod novorođenih beba u spoljašnjem ušnom kanulu uvek postoji manja količina stranog sadržaja (sadržaj iz plodove vode), koji ne treba odstranjivati. Ušna mast je žućkaste boje, nju ne treba čistiti, ona ima svoje funkcije (vlaži kožu uha i istovremeno vezuje za sebe prljavštinu i prašinu), sadrži i nezamenljive materije koje deluju protiv bakterija. Prilikom kupanja bebe ne brinite ako voda završi u bebinim ušima jer kao i kod odraslih voda će sama iscureti napolje.

Spoljašnji ušni kanal je obložen kožom u kojoj su smeštene znojne, lojne i ceruminozne žlezde. One učestvuju u stvaranju cerumena – ušne masti, koja se povremeno spontano eliminiše u vidu sasušenih zrnaca tokom čitavog života. Toaleta uha se sprovodi uvek posle kupanja nežnim brisanjem, tj. vrhom pamučnog peškira u predelu ušne školjke, koliko može da se dohvati. Pošto ušna mast upija vodu, naročito posle kvašenja glave može da nabubri i zapuši ušni kanal. Zbog toga je potrebno izbegavati štapiće za uho, jer pored toga što njima možemo povrediti bubnu opnu, možemo i ušnu mast zaglaviti na dno ušnog kanala. Tako zaglavljen čep nastao od ušne masti može da ukloni samo lekar. Pogledajte obavezno nabore iza ušne školjke, ponekad se može javiti crvenilo ili osip. Ukoliko uočite osip, kožu prebrišite parčetom vate, blaznicom za skidanje šminke, i toplom vodom zatim dobro posušite pamučnom pelenom.

Ako vas ipak brine povećana količina žućkaste masti u bebinim ušima, konsultujte se sa pedijatrom. Ako se nagomilalo toliko ušne masti da je ugroženo bebino zdravlje, lekar će ukloniti ušnu mast. Neuobičajene izlučevine iz uha mogu nastati kao posledica infekcije. Ukoliko uočite bilo kakve neobične promene. važno je da zatražite lekarsku pomoć.